Home

Achtergrond 1591 bekeken

Jaguar 860: beide benen op de grond

Dat het niet altijd het beste van het beste hoeft te zijn als het op ‘waar voor je geld’ aankomt, bewijst Claas met de 516 pk (379 kW) sterke Jaguar 860. Betrouwbare – en bij voorkeur betaalbare – techniek zonder opsmuk kan net zo goed zijn werk doen als de topklasse.

Naast de ‘professionele’ 900-serie biedt Claas de ‘voordelige’ 800-serie aan van 300 tot 430 kW (408 tot 585 pk). Vooral het hakselsysteem verschilt. Zo heeft de 900 sinds 2007 de V-Max hakseltrommel en een hydraulisch aangedreven invoer. Bij de Jaguar 800-serie doet de V-Classic het hakselwerk en moet je de haksellengte met de hand mechanisch wijzigen. Zet je de motorisch even sterke Jaguar 860 van 379 kW (516 pk) naast de Jaguar 940 (type 498), dan is de eerste in de basisuitvoering (vierwielaangedreven, zonder voorzetstuk) € 39.000 voordeliger.

Wie niet per se over het maximum aan techniek hoeft te beschikken, is de Jaguar 800 een prima (en goedkoper) alternatief voor de 900-serie. - Foto: Michel Velderman
Wie niet per se over het maximum aan techniek hoeft te beschikken, is de Jaguar 800 een prima (en goedkoper) alternatief voor de 900-serie. - Foto: Michel Velderman

De door ons geteste hakselaar was rijk uitgevoerd met verschillende opties. Die tellen al snel (flink) door in de prijs.

- Dynamic Power-regeling om brandstof te besparen in deellast: € 3.900

- Vierwielaandrijving met 800/65 R32- en 600/55 R26,5-banden: € 22.200

- Stop Rock-stenendetector: € 3.800

- Hakselsysteem met 2×12-hakseltrommel en elektrisch verstelbare Multi Crop Cracker Classic M-korrelkneuzer: € 3.500

- Auto Fill voor het automatisch vullen van silagewagens: € 9.100

- Auto Pilot en Cam Pilot voor het volgen van maisrijen respectievelijk graszwaden, werkt ook in flauwe bochten: € 9.600

- Drukluchtssysteem: € 1.200

- Pick-up 300 HD Profi: € 30.000

- Orbis 600 SD-maisvoorzetstuk: € 84.000

Deellastregeling spaart brandstof

De OM 471 LA-zescilinder van Mercedes-Benz presteert goed, en Dynamic Power reduceert bij deellast in tien trappen automatisch het vermogen en de ingespoten hoeveelheid diesel. Volgens Claas bespaart dit tot 10 procent brandstof ten opzichte van een reguliere regeling met 2.050 motortoeren. Bijvoorbeeld: trap/niveau 3 is goed voor 345 pk, en in trap 7 heb je maximaal 443 pk ter beschikking. Deze trappen kun je in de Cebis-terminal (permanent) instellen.

Bij gras hakselen gaf dat een gemiddeld dieselverbruik van 31 tot 37 liter per uur.


 • De beproefde V-Classic hakseltrommel met prima werkende handmatige haksellengte-instelling.

  De beproefde V-Classic hakseltrommel met prima werkende handmatige haksellengte-instelling.

 • De messen van de hakseltrommel moet je van tijd tot tijd nastellen.

  De messen van de hakseltrommel moet je van tijd tot tijd nastellen.

 • De korrelkneuzer Multi Crop Cracker Classic M verkleint de korrels goed en levert een fijn eindproduct.

  De korrelkneuzer Multi Crop Cracker Classic M verkleint de korrels goed en levert een fijn eindproduct.

 • Alles is goed toegankelijk voor reiniging. Handige optie: drukluchtsysteem met diverse aansluitingen.

  Alles is goed toegankelijk voor reiniging. Handige optie: drukluchtsysteem met diverse aansluitingen.

In mais verbruikten we gemiddeld 50 tot 58 l/uur (19 tot 23 l/ha) en dat is netjes. Tijdens de testen met de Dynamic Power-regeling op vlak terrein kwamen we met 443 pk tot 8 procent brandstofbesparing en een 9 procent geringere doorvoercapaciteit. Heb je de maximale capaciteit niet nodig, dan loont het dus om het systeem te gebruiken – en zo beduidend wat brandstof te besparen.

Duidelijke reactie op haksellengte

Dan de mais. Bij 5,5 mm lengte hakselden we bijna 149 ton veldgewas per uur, ofwel 47 ton droge stof per uur. Bij 17 mm haksellengte nam de doorvoer toe tot 181 ton veldgewas per uur, wat neerkomt op 59 ton droge stof per uur. In verhouding tot het motorvermogen is dat 0,09 tot 0,11 ton droge stof per uur per pk. Geen voortreffelijke waarden, maar ze zijn absoluut goed. Het verbruik was met 0,44 tot 0,59 liter per ton veldgewas en 1,33 tot 1,86 liter per ton droge stof heel netjes.

Een onhandige transportbeveiliging maar een voortreffelijk weggedrag, mede dankzij de dansonderdrukking.
Een onhandige transportbeveiliging maar een voortreffelijk weggedrag, mede dankzij de dansonderdrukking.

De Multi Crop Cracker Classic M ‘kraakt’ de maiskorrels prima. Zelfs bij een haksellengte van 17 mm troffen we geen hele of beperkt gekneusde korrels aan in het product. Tegelijk zorgt de agressieve korrelkneuzer voor relatief veel fijne deeltjes in het gehakselde product.

De voorzetstukken

De 300 HD Profi, een pick-up van 3 meter breed, raapt het gras netjes op. De bodemvolging is goed; voor grotere oneffenheden is een pendelend frame wenselijk. De metaal- en de stenendetector functioneren perfect. Fijn ook dat je ervoor kunt kiezen om het rijwerk automatisch te laten stoppen. En voor € 770 extra heffen de rollen-neerhouder én de invoervijzel automatisch uit bij het gebruik van de omkeerinrichting. Bij een suikerrijk gewas is een goede gewasstroom altijd een uitdaging. Ook wij kampten met een verstopping tussen haksel- en uitwerptrommel. Gelukkig kun je in zo’n situatie overal goed bij.

De 3 meter brede 300 HD Profi pick-up raapt het gras netjes op en heeft een prettige omkeerinrichting.
De 3 meter brede 300 HD Profi pick-up raapt het gras netjes op en heeft een prettige omkeerinrichting.

Op het achtrijige voorzetstuk, de Orbis 600 SD, hadden we niets aan te merken. De laatste rijen kun je het best met de zijkant van de bek opnemen, en niet middenvoor. Op het kopeind komt het voor dat de Orbis enkele maisplanten niet opneemt zodra de weerstand van het gewas ontbreekt. En het gebeurt wel eens dat de relatief lange punten van de bek na het draaien enkele planten omdrukken. Van gelegerde mais was tijdens onze testen geen sprake, en dus kunnen we daarover niet oordelen. Het passieve pendelframe voldoet uitstekend. De actieve Auto Contour-regeling (optie) maakt het bijna € 82.000 kostende voorzetstuk € 2.100 duurder. Het hydraulisch opklappen gaat erg snel. Wellicht dat een smoorklep hier voor wat meer rust kan zorgen.

Lees nog veel meer details van deze werktuigtest in de digitale TREKKER, editie 350, vanaf pagina 66. Inclusief de mening van twee gebruikers.

Auto Fill is onderdeel van een duur optiepakket. Maar de werking ervan is goed en praktisch.
Auto Fill is onderdeel van een duur optiepakket. Maar de werking ervan is goed en praktisch.

13 procent voordeliger

Al met al is de Claas Jaguar 860 een eerlijke en betrouwbare machine die met beide benen op de grond staat. Logischerwijs kan-ie niet op alle technische details wedijveren met de 900-serie. Evengoed levert het beproefde hakselsysteem met handmatige haksellengteverstelling puik werk, het is toereikend voor veel omstandigheden. Wensen die overblijven: een hakselpijpaansturing zonder vertraging, wat minder verlies op het kopeind, en enkele tredzekere treden (inclusief reling) om de buitenzijde van de cabine te kunnen reinigen. De geteste uitvoering komt op rond € 480.000, en dat is zo’n 13 procent minder dan een vergelijkbaar uitgeruste Jaguar 940 die circa € 540.000 kost. Reken je geen voorzetstukken mee, dan betaal je voor de Jaguar 860 vanaf ruim € 321.000 tot € 393.000 in de geteste uitvoering.

Tekst: René Koerhuis, Gottfried Eikel

Of registreer je om te kunnen reageren.