Home

Achtergrond

Geen net maar folie om de baal wikkelen

De netbinding om ronde balen maakt plaats voor foliebinding. Minder afval, betere conservering en betere baalvorm zijn de voordelen. Dit kost iets meer.

Wie ronde balen gras voert, moet niet alleen de folie verwijderen maar ook het net. Dat gaat veranderen. Al decennia krijgen balen in de perskamer een net gewikkeld wat nodig is om de baal van de perskamer naar de wikkelmachine (gecombineerd of aparte machine) te brengen. Dankzij het net houdt de baal als een korset zijn strakke ronde vorm. Belangrijk want een baal die inzakt en vervormt, zuigt lucht aan.

Stretch-, krimp- of wikkelfolie

Op de wikkelmachine krijgt de baal 6 tot 8 lagen folie. Deze folielagen worden ook wel stretch-, krimp- of wikkelfolie genoemd. Bij een netbinding met folie zijn er twee afvalstromen. In veel gevallen heeft een afvalverwerker geen apart kanaal en tarief voor de verwerking van stretchfolie en wordt alles voor standaard sloopafvaltarieven ingenomen. Maar als dat er wel is, dan mag er geen net of vuil tussen het folie zitten. En juist net is vaak vervuild met gras, omdat het een gatenstructuur heeft en er gras tussen blijft kleven.

Trend van de laatste jaren is dat de netbinding wordt vervangen voor een folie, genaamd mantelfolie of bindfolie.- Foto: Cor Salverius
Trend van de laatste jaren is dat de netbinding wordt vervangen voor een folie, genaamd mantelfolie of bindfolie.- Foto: Cor Salverius

Net verdwijnt op perswikkelcombi

Trend is dat de netbinding wordt vervangen door een folie, genaamd mantelfolie of bindfolie. “Inmiddels heeft 95% van de persen die wij verkopen zowel folie- als netbinding. Twee jaar geleden was dat nog andersom”, vertelt Alex Westerhoek van McHale-importeur Zonna. McHale was een van de eerste fabrikanten op de markt met foliebinding. In Nederland is er al zes jaar ervaring mee opgedaan.

In plaats van een aparte mantelfolie gebruikt kun dezelfde stretchfolie voor het wikkelen als voor het binden van de baal. - Foto: Cor Salverius
In plaats van een aparte mantelfolie gebruikt kun dezelfde stretchfolie voor het wikkelen als voor het binden van de baal. - Foto: Cor Salverius

Extra kosten

Maschio en ook Kuhn hebben inmiddels de optie om netbinding te vervangen door folie. Andere merken zijn ermee bezig. Een dergelijke optie kost afhankelijk van merk tussen de € 4.500 en € 8.000 extra op een pers van € 80.000 tot € 90.000. Bij Krone is de folie-unit later op te bouwen op een bestaande Comprima-pers. Vooral loonwerkers kiezen massaal deze optie om een hogere prijs per baal te kunnen rekenen of om met de service extra klanten te vinden. “Ik denk dat de netbinding op perswikkelcombinaties er helemaal uit gaat. Alles wordt binnenkort compleet met folie gewikkeld”, beaamt Paul Ferket van Kuhn-importeur Reesink. De beweging begon met de stationaire maispersen van het merk Orkel. Daar wordt een mantelfolie gebruikt omdat die de mais beter bij elkaar houdt. Voor stro en droog hooi bij niet gewikkelde balen, blijft net wel de standaard.

Mchale importeur Zonna meldt dat 95 procent van de persen die door hen wordt verkocht naast een netbinding ook folie kan wikkelen. - Foto: McHale
Mchale importeur Zonna meldt dat 95 procent van de persen die door hen wordt verkocht naast een netbinding ook folie kan wikkelen. - Foto: McHale

Pas op voor regen en stof

Behalve de eenzijdige afvalstroom is een belangrijk voordeel van mantel- of bindfolie, dat er theoretisch een foliewikkeling minder nodig is. De mantel moet beter afsluiten. Daarbij zit er in mantelfolie enige stretch, waardoor de baal meer dan bij net wordt samengeperst en niet meer uitrekt. Het lijmlaagje laat de folie goed afsluiten. Regen of stof kunnen dit wel verstoren.

‘Zo’n baal wordt net een bak Tupperware’

Meer druk op baal met mantelfolie

De mantelfolie is dunner met een dikte van 16 tot 20 µm tegenover de wikkelfolie met een dikte van zo’n 25 µm. Bindfolie is daarom maximaal zo’n 30% uit te rekken, Met wikkelfolie is tot ongeveer 70% te gaan. Een net is echter maar 5% te uit te rekken. De mantelfolie geeft dus meer druk om de baal. “Bij een normale persdruk tussen de 210 en 220 bar en drie lagen bindfolie en genoeg lagen wikkelfolie wordt zo’n baal net een bak Tupperware”, vergelijkt Ferket gekscherend.

Gerard Mensen van Zonna: “Ik kan na een jaar opslag zien of er met net of met mantelfolie is gewerkt.” Mantelfolie geeft ook op langere termijn een betere baal. De besparing of het aantal lagen eindwikkeling adviseert Mensen alleen bij natter gras. “Droog spul moet goed gewikkeld worden, want daar is de meeste kans op broei. Natter gras conserveert altijd wel.”

Krone voert de folierol in de breedte in en snijdt hem ook zo af. Dit geeft meer afdekkend oppervlak dan een samengebonden streng. - Foto: Krone
Krone voert de folierol in de breedte in en snijdt hem ook zo af. Dit geeft meer afdekkend oppervlak dan een samengebonden streng. - Foto: Krone

Variabel voor grote diameter

De laatste jaren was er ook een beweging naar grotere balen. Een vaste kamerpers maakt balen van standaard zo’n 1,25 meter. Met een variabele pers werd wel tot 1,4 en 1,5 meter gegaan. Grotere balen betekent minder transportbewegingen en dus efficiënter werken. Keerzijde is dat ze met soms 1.100 kilo te zwaar worden of niet naast elkaar op een wagen passen. Krone heeft met zijn Comprima een van de weinige variabele persen die ook folie in plaats van net kan binden. “Ik zie een verhouding in de markt van 50% netbinding tegenover 50% foliebinding”, vertelt Martijn van Middelkoop van Krone. Het schuift op maar het is niet per se zo dat grotere balen en foliebinding elkaar versterken.

Het zijn twee ontwikkelingen die los van elkaar moeten worden gezien. Krone onderscheidt zich verder doordat de pers de mantelfolie breed invoert. Er zijn dus geen verliezen met een begin- en eindstreng van folie om de baal.

Ook Claas heeft sindskort een pers met net én foliebinding in het programma. De bindfolie wordt ook om de hoeken van de baal gelegd. - Foto: Claas
Ook Claas heeft sindskort een pers met net én foliebinding in het programma. De bindfolie wordt ook om de hoeken van de baal gelegd. - Foto: Claas

Kuhn: geen mantel- maar wikkelfolie

Een van de laatste ontwikkelingen lanceert Kuhn door geen net- en mantelfolie, maar met alleen maar stretch- ofwel wikkelfolie te wikkelen in de perskamer. Daarvoor zitten er voorop de pers twee rollen voor de eerste invoer. Achterop wordt met dezelfde folie nog eens in 3D gewikkeld voor stevige hoeken en bedekking. Er is maar één soort folie op voorraad nodig en er is maar één soort afval.

Krone heeft als een van de weinige fabrikanten een pers die behalve kan foliebinden, dit ook in een variabele kamer kan doen. - Foto: Krone
Krone heeft als een van de weinige fabrikanten een pers die behalve kan foliebinden, dit ook in een variabele kamer kan doen. - Foto: Krone

Stretchfolie is lichter

Een rol stretchfolie is met 25 kilo ook lichter dan een rol mantelfolie van ruim 40 kilo en dus beter te hanteren. Daarbij zou volgens Kuhn de 70% pre-stretch vanaf de eerste laag, tegenover 25 tot 30% bij een mantelfolie de baal al in betere vorm houden. Ook de wikkelfolie is bovendien voorzien van een laagje lijm dat voor goede afsluiting zorgt. Inmiddels draaien er drie persen in de praktijk.

Folie iets duurder dan een net

Geen net maar folie om de baal wikkelen

Een snelle kostprijsvergelijking met een grote natte vinger. Bij een baaldiameter 1,25 meter kost netbinding ongeveer € 0,35 per baal. Een rol mantelfolie van € 150 komt, als je vier lagen gebruikt, op iets van € 1,00 per baal. De kosten voor een foliewikkelinstallatie liggen tussen € 4.500 en € 8.000. Afhankelijk van het aantal balen dat een pers in zijn leven maakt, komt deze investering op € 0,20 tot € 0,30 per baal. Vier lagen mantelfolie aanbrengen kost dus circa € 1,25 per baal. Het is dan € 1,25 – € 0,35 = € 0,90 duurder dan netbinding.
Dan is er de optie van mindering van het aantal lagen wikkelfolie. Uit een rol wikkel/stretchfolie wikkel je met zes lagen ongeveer 20 balen. Een rol kost zo’n € 70, dus gaat er voor € 3,50 aan stretchfolie om een baal. Per laag is dat € 0,58. Omdat wikkelen doorgaans met twee rollen tegelijk gebeurt, gaat het reduceren van het aantal wikkelingen met twee per stap. In theorie bespaar je dus 2× € 0,58 = € 1,16 per baal bij vier wikkelingen in plaats van zes. Dat is ongeveer de meerprijs van de mantelfolie.
Niet veel loonwerkers doen het, maar wie wel bereid is een zeker risico te nemen door minder lagen te gebruiken, komt in prijs gelijk uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.