Home

Achtergrond

GeoRake 7% sneller met automatiek

Mechatronics – het technologiecentrum binnen de Kverneland Group – ontwikkelde al veel slimme software voor de Kverneland-machines. Denk aan veldspuiten en zaaimachines. Langzaam aan introduceert het deze technieken ook in Vicon-hooibouwmachines. Zoals deze Andex-hark, met sectieafsluiting en meer slimme nieuwtjes.

Vicon zegt 7 procent meer capaciteit te halen met een vierrotorhark die zelf secties schakelt en uitheft. In de praktijk betekent het dat de chauffeur niet handmatig de vier rotoren hoeft te bedienen en dus de vaart erin kan houden. Vooral op de kopakker boek je tijdwinst.

In 2016 toonde Vicon eenzelfde Andex-vierrotorhark met kopakkerautomatiek. Dus: volautomatisch op basis van gps-coördinaten uitheffen als er al geharkt is, en weer inzetten op de plaatsen waar het gras nog volvelds ligt. Maar met de GeoRake gaat Vicon een stapje verder. De software biedt vier nieuwtjes. Allereerst sectieafsluiting: bij een geer wordt automatisch de werkbreedte versteld door de rotor in- en uit te zwenken of te heffen. De Andex telt 24 (virtuele) secties over 15 meter werkbreedte. Ten tweede schuiven de rotoren in en uit, zodat het zwad recht ligt na een aantal werkgangen. En ten derde pakt de hark het gras uit een hoek mee door snel de buitenste rotor uit- en weer in te zwenken. Tot slot: de rotoren achter het wielstel schuiven, en corrigeren daarmee de slingerbeweging die wordt gevormd in de hoek van een perceel.

Merk en type Vicon Andex 1505 met GeoRake-optie
Werkbreedte 9,80 tot maximaal 15 meter
Zwadbreedte 1,4 tot 2,5 meter
Gewicht 6.000 kg
Lengte 9 meter
Prijs 1505-vierrotorhark vanaf € 75.400, GeoRake-optie € 2.000

Softwarelicentie

Het vernuft: software die anticipeert op gps-coördinaten. De hardware van de machine blijft gelijk. Vanwege een werkbreedteverstelling van 9,8 tot maximaal 15 meter is er forse bewegingsruimte om geren af te werken. Dit grote bereik is mogelijk dankzij een elleboogconstructie van het frame. De rotor schuift dus niet lineair uit. De zwadbeedte is verstelbaar van 1,4 tot maximaal 2,5 meter. Die meter achterop gebruikt Vicon om slingerbeweging van de hark te corrigeren, en een zwad daardoor gunstig neer te leggen. Je koopt alleen de softwarelicentie. Dat betekent € 1.500 voor de software op de terminal (sectieafsluiting). En daarbij kost de activatie van de software op de vierrotorhark € 500.

Correctiesignaal

Eén belangrijke kanttekening: er moet een RTK-correctiesignaal aanwezig zijn. Als dit correctiesignaal er niet is, laat de hark hier en daar toch gras liggen. En het automatisch uitharken van hoeken is niet mogelijk. Dit is namelijk, vanwege de onnauwkeurigheid, niet veilig. De terminal toont geen waarschuwing als een RTK-signaal wegvalt of juist wordt opgepakt. De sectiecontrole werkte tijdens een demonstratie niet vlekkeloos door het ontbreken van dit correctiesignaal.

Voor het automatisch uitharken van hoeken moeten perceelsgrenzen zijn opgeslagen. De hark moet namelijk weten tot hoever de buitenste rotor kan uitzwenken. De buitenste rondgang wordt niet geharkt met de volledige werkbreedte. De buitenste rotor heeft dan immers geen ruimte om extra uit te zwenken.

Zwad uit de hoek

In diezelfde hoek wordt normaliter een ongunstig zwad neergelegd. Dit zwad is smaller en heeft een ‘lusvorm’. Dat komt doordat de twee rotoren achter het wielstel hangen, en dus buitenom draaien.

Vicon zegt 7 procent meer capaciteit te halen met een Andex GeoRake-vierrotorhark die zelf secties schakelt en uitheft. In de praktijk betekent het dat de chauffeur niet handmatig de vier rotoren hoeft te bedienen en dus de vaart erin kan houden. - Foto: Bob Karsten
Vicon zegt 7 procent meer capaciteit te halen met een Andex GeoRake-vierrotorhark die zelf secties schakelt en uitheft. In de praktijk betekent het dat de chauffeur niet handmatig de vier rotoren hoeft te bedienen en dus de vaart erin kan houden. - Foto: Bob Karsten

Vicon stelt dat die twee rotoren nu tegen die slinger in schuiven, om zo het zwad gunstiger neer leggen. Het zwad ligt dan een halve meter meer naar binnen. Dit kan uiteraard niet bij de maximale zwadbreedte, dan is er geen ruimte om te schuiven.

Niet als enige

Het is de sectiecontrole die de capaciteit vergroot. Krone kan dit ook. Krone zegt dit regelmatig te verkopen in Duitsland en Denemarken. Kuhn zegt wel interesse te hebben in sectiecontrole op de hark, maar ziet er alleen voordeel in als het in combinatie is met Tractor Implement Management (TIM). Met deze Isobus-standaard stuurt het werktuig de trekker aan. Daarmee zou de rijsnelheid op de kopakker automatisch worden aangepast. Andere hooibouwfabrikanten zeggen niet met deze techniek bezig te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.