Home

Achtergrond 1184 bekeken

Pneutrac gaat in productie

Trelleborg start de productie van de Pneutrac-bandrups op in 2018. De eerste twee bandenmaten die het maakt zijn de kleine 280/70 T18 en de 480/65 T28.

Deze eerste twee maten van de zogenoemde Pneutrac gaan in de tweede helft van 2018 in productie. Beide maten komen voornamelijk onder kleine trekkers, shrankladers, minishovels, smalspoortrekkers en mini-trekkers.

In 2013 toonde Mitas deze eerste versie van de bandrups in de maat 280/70 T18. Deze en een grotere maat gaan in 2018 in productie. - Foto: Bas van Hattum
In 2013 toonde Mitas deze eerste versie van de bandrups in de maat 280/70 T18. Deze en een grotere maat gaan in 2018 in productie. - Foto: Bas van Hattum

Ter indicatie: deze bandenmaat is vergelijkbaar met de voorwielen van een 120 tot 170 pk-trekker. De eerste prototypen van deze kleine bandrupsen werden voorgesteld in 2013. Het duurde vijf jaar voordat de productie in zicht kwam.

Trelleborg mikt met deze banden vooral op de trekkers en voertuigen die hun werk doen op steile bergen en/of in de boom- en wijnteelt. De Pneutrac, zo belooft Trelleborg, biedt veel meer tractie en stabiliteit dan een gewone trekkerband. De eerste praktijkervaringen die wij als redactie mochten meemaken, bevestigen dat ook. De bandrups zou daarnaast veel vriendelijker zijn voor boomwortels en andere uitstekende plantdelen.

Zo zag het allereerste prototype eruit in 2012. Zes jaar later, 2018, gaat de band in productie. - Foto: Galileo
Zo zag het allereerste prototype eruit in 2012. Zes jaar later, 2018, gaat de band in productie. - Foto: Galileo

Bandenfabrikant Trelleborg geeft nog geen prijzen vrij. Wanneer de grotere en reguliere bandenmaten – zoals een 650/65 R38 – vrijkomen voor productie, is nog onbekend. De eerste Pneutrac-prototypen van de bandenmaat 650/65 R38 toonde de fabrikant in 2015.

Over de Pneutrac

De uitvinders van de Pneutrac zijn twee Israëlische ingenieurs. Zij vonden in 2011 het zogenoemde ‘CupWheel’ uit. Bandenfabrikant Mitas zag toekomst in deze techniek. Het pakte met een exclusief contract met deze Israëliërs het CupWheel op, en doopte de naam om tot Pneutrac. De eerste prototypen toonde Mitas in 2013. Nu, vijf jaar later, gaat de band in productie onder de naam Trelleborg. Trelleborg nam immers in 2015 de ČGS-Groep over waartoe ook Mitas behoort.

Of registreer je om te kunnen reageren.