Home

Achtergrond

Nieuwe machines gewasverzorging

De tweede biotechniekdag in Tollebeek was met een scala aan machines opnieuw een doorslaand succes. Een aantal nieuwtjes op een rijtje.

Carré Econet SGI-schoffel

Op de tweede biotechniekdag, georganiseerd door Delphy, bij de firma Hagranop in Tollebeek (Noordoostpolder) viel bij importeur Pool Agri Import&Export de Carré Econet SGI-schoffel te bewonderen. Deze schoffel is gebouwd op een geïntegreerd sideshift-frame dat voorziet in flexibele rijafstanden. Het aantal rijen is variabel van 4 tot 48, de werkbreedte van 3 tot 12 meter en de rijafstand van 20 tot 150 centimeter. De getoonde machine had 9 schoffelelementen voor 8 rijen op 75 centimeter.

De machine is voorzien van Precicam automatische 3D-camerabesturing als alternatief voor RTK-gps. Het verschil met voorgaande camera’s is het gebruik van een camera met twee objectieven waardoor een 3D-beeld ontstaat. Hierdoor zijn onkruiden en cultuurplanten beter te onderscheiden en kleine planten beter herkenbaar. Het camerasysteem oriënteert zich op detectie van het gewas en stuurt het sideshift-frame tot op enkele centimeters nauwkeurig bij.

De Carré schoffelmachine is voorzien van Precicam automatische 3D camera besturing als alternatief voor RTK-gps. - Foto's: Stan Verstegen
De Carré schoffelmachine is voorzien van Precicam automatische 3D camera besturing als alternatief voor RTK-gps. - Foto's: Stan Verstegen

De bouw van de schoffel is robuust en de schoffelelementen zijn spelingsvrij voor een nauwkeurige werking. Elk afzonderlijk schoffelelement is door het lossen van één bout verschuifbaar en alle elementen zijn handmatig zonder gereedschap af te stellen. Elk element is bovendien voorzien van een verstelbaar dieptewiel voor een gelijkmatige werkdiepte. Op de Agritechnica ontving de machine de zilveren Innovation Award.

Onkruidbrander van Envo-Dan

De onkruidbrander van het Deense Envo-Dan is door zijn gasverbruik van 36 tot 48 kilo per hectare de minst milieubelastende in zijn soort. Bovendien maakt de machine weinig geluid. Met een standaard A-frame is de brander op alle trekkers en gereedschapsdragers te monteren. De rijsnelheid is 6 kilometer per uur. Het basismodel van 3,2 meter kost € 22.875.

De onkruidbrander van het Deense Envo-Dan is door zijn relatief lage gasverbruik de minst milieubelastende in zijn soort.
De onkruidbrander van het Deense Envo-Dan is door zijn relatief lage gasverbruik de minst milieubelastende in zijn soort.

Systeem met slangenpompen voor vloeibare mest

Om tijdens de teelt een rijenbemesting toe te passen, ontwikkelde Delphy een systeem met slangenpompen dat geschikt is voor alle vloeibare (ook dikke) meststoffen. De meststoffen komen niet in aanraking met draaiende delen waardoor er geen corrosie optreedt. Door de pompen raakt de machine niet verstopt. De afgifte is zeer exact en de aandrijving verloopt via een hydromotor (rijsnelheid-afhankelijk) of een ketting met loopwiel (rijsnelheid-onafhankelijk).

De meststof dient 7 centimeter van en 7 centimeter onder de wortels terecht te komen. Per sectie bedragen de kosten € 375. Tank, tandwielen en aandrijfkettingen zijn daarbij niet inbegrepen, maar wel afzonderlijk leverbaar. De getoonde versie had vier secties, gebouwd op een getrokken kar met een tank van 1.000 liter, maar de secties zijn op elke machine te monteren.

Set van vier Delphy slangenpompen voor toediening van vloeibare mest.
Set van vier Delphy slangenpompen voor toediening van vloeibare mest.

Water ontsmetten met Clean Light Oxidator

Om restvloeistoffen te ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelde Clean Light de Clean Light Oxidator. Een opslagvat van bijvoorbeeld 1 kuub wordt aangesloten op de Oxidator en de restanten van middelen breken tot 95% af door een oxidatieproces.

De benodigde tijdsduur is vooraf bepaald aan de hand van een monster. De unit loopt op elektriciteit en vereist geen extra vloeistoffen zoals peroxide of ozon. Het restwater is vergelijkbaar zuiver als bij een Phytobak en mag over het veld worden uitgereden. De kosten bedragen € 7.000 per unit.

Om restvloeistoffen te ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelde Clean Light de Clean Light Oxidator.
Om restvloeistoffen te ontdoen van gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelde Clean Light de Clean Light Oxidator.

Stan Verstegen

Of registreer je om te kunnen reageren.