Home

Achtergrond 1698 bekeken

Rappe wissel stuurmotor

Agrometius komt voor zijn Trimble gps-stuursysteem met de Rapid Motor Transfer (RMT). Hiermee kun je een Trimble-stuurmotor die onderdeel is van de EZ-Pilot of het Autopilot Motordrive-systeem snel van de ene naar de andere trekker overzetten.
Het stuurwiel met ingebouwde elektrische stuurmotor voor Trimble-stuursystemen. Foto's: Agrimetius
Het stuurwiel met ingebouwde elektrische stuurmotor voor Trimble-stuursystemen. Foto's: Agrimetius

Met RMT vergt het verhuizen van de stuurmotor slechts enkele minuten werk. Het betreft hier de variant met een elektromotor. Er is ook een hydraulische Trimble-stuurautomaat; daar was een snelwissel binnen vijf minuten al langer mogelijk. De elektrische versie is volgens Agrometius echter steeds populairder omdat hij tegenwoordig net zo nauwkeurig stuurt als een hydraulische, terwijl de inbouw minder werk kost (lees: minder geld kost). Overzetten naar een andere trekker vergde echter een uur sleutelwerk.

Alle voorbereide trekkers krijgen op de stuurpen een snelkoppeling, de RMT (Rapid Motor Transfer).
Alle voorbereide trekkers krijgen op de stuurpen een snelkoppeling, de RMT (Rapid Motor Transfer).

Overzetten is voor gebruikers interessant omdat niet elke klus om een stuurautomaat vraagt. In plaats van elke trekker uit te rusten met zo’n prijzige optie, zet je de stuurmotor in de (voorbereide) trekker waar je hem op dat moment het best kunt gebruiken. De andere trekkers stuur je met de hand. Probleem was dat het tijdrovende overzetten natuurlijk nooit uitkomt in drukke tijden. RMT lost dat nu op. De elektrische stuurmotor wissel je voortaan net zo snel als de hydraulische.

Rapid Motor Transfer

Met de Rapid Motor Transfer krijgt de stuurpen van alle trekkers waar het systeem op moet kunnen draaien een snelwisselkop. Hierop plaats je óf een stuur met de Trimble-stuurmotor voor automatische besturing, óf een eenvoudig stuur zonder motor als je handmatig stuurt. Omwisselen is een kwestie van drie inbusjes en een borgmoer losdraaien, sturen wisselen en weer vastzetten. Bekijk het filmpje (geluid beter uitzetten). Uiteraard verhuizen ook de terminal en de gps-bol naar de andere trekker.

Tijdelijk voordelig

Agrometius geeft ter introductie een korting weg. Bij aanschaf van een Trimble RTK Autopilot Motordrive krijgt de klant voor een tweede trekker een extra voorbereiding gratis, inclusief een tweede RMT. De prijs voor één trekker met de RTK Autopilot Motordrive is zo’n € 14.000 (bekabeling, stuurmotor, RMT, meest gekochte terminal en gps-bol). Voor de tweede RMT met voorbereiding, normaal ruim € 2.000, betaalt de klant tot en met maart dit jaar niets extra.

Drie inbusjes en een borgmoer losdraaien, motorstuur en dummystuur omwisselen, en weer vastdraaien. In enkele minuten geklaard.
Drie inbusjes en een borgmoer losdraaien, motorstuur en dummystuur omwisselen, en weer vastdraaien. In enkele minuten geklaard.

Wie al een Trimble-stuurmotor heeft (of eentje van CNH) kan die alsnog eenvoudig uitrusten met een RMT. Je koopt voor € 250 een RMT voor de bestaande trekker plus voor de volgende trekker een tweede RMT met voorbereiding. Een los ‘dummy’stuur zonder motor komt op € 150.

Eric wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.