Home

Achtergrond 5274 bekeken

Zelfs de banden wangen uit

Farming Simulator is vernieuwd. Het speldoel bleef: digitaal een bedrijf runnen en uitbreiden, en daarmee virtueel geld verdienen. Giants Software maakte het spel vooral nóg realistischer, met veel oog voor details. Zo heb je keuze uit meer machines die tot in de kleinigheden kloppen. TREKKER ging in gesprek met deze virtuele machinebouwers.

Giants Software bouwde het computerspel wéér realistischer, en gedetailleerder. Voorbeeldje? Banden wangen nu als je een zware ploeg heft. En balen of pallets zet je met spanband en ratel vast voor transport. Zet je een maaier in het gras, dan zakt het motortoerental. En koeien selecteren het lekkerste uit hun rantsoen, waardoor het gras blijft liggen: houd de voergang dus schoon.

De spelers kunnen hun favoriete trekkermodel kiezen.
De spelers kunnen hun favoriete trekkermodel kiezen.

Het spel over landbouwmachines is een groot succes. Volgens Martin Rabl, woordvoerder van Giants Software, komt dat vooral door de eenvoud. “Het draait om een goede balans tussen realiteit en plezier.” Spelers zien het als een vorm van ontspanning. Volgens hem kan het spel realistischer, maar zou dat de lol kunnen verpesten. Koeien gaan bijvoorbeeld niet dood als je ze eens vergeet te voeren door oogstdrukte. En je kunt er zelf voor kiezen of gewassen verdrogen als je ze te lang niet oogst.

Mods bouwen

Iemand die handig is met computers, kan zijn eigen machine of bedrijf (kaart waarin je speelt) creëren. En delen op het internet. Dat gebeurt véél. Via de website van Giants Software download je andere merken, types of kaarten. Volgens Martin zorgen ook die ‘mods’ ervoor dat het spel niet verveelt. Spelers willen een kaart die eruit ziet als hun woonomgeving. Die bouwen zij dan zelf, of zoeken er een uit op de website. Enkele van die enthousiaste en getalenteerde mod-bouwers zijn inmiddels in dienst bij Giants Software.

De spelbouwer is zich ervan bewust dat spelers de machines van voor tot achter kennen, en steekt dus energie in detaillering. In het gunstigste geval krijgen programmeurs CAD-data van de ontwikkelingsafdelingen. Maar niet alle fabrikanten willen die data prijsgeven. Een geluidsploeg gaat op pad om het motorgeronk tijdens accelereren, op topsnelheid, stationair en in de cabine op te nemen.

Machinegevoel

Van de 30 werknemers is er één een echte trekkerspecialist. Zijn taak is parameters instellen. Deze man werkt veel met machines en programmeert hoe snel een trekker door de bocht kan voordat ie omdondert. Of hoe snel een 300 pk-trekker met 40 ton graan accelereert. Ongeveer een derde van het personeel heeft een agrarische achtergrond. Het hele softwareteam gaat zeker één keer per jaar naar een agrarisch bedrijf om machinegevoel te krijgen. “Dan gaan we bijvoorbeeld strobalen stapelen. Programmeurs moeten dat gewoon echt eens gedaan hebben”, vertelt Martin.

Als je één keer per drie teelten ploegt, krijg je 10 procent meer opbrengst van het perceel.
Als je één keer per drie teelten ploegt, krijg je 10 procent meer opbrengst van het perceel.

De spelbouwer is het meest trots dat spelers nu overal hun lading kunnen kiepen. “Lijkt heel makkelijk, maar heeft technisch gezien invloed op alles.” Zo kun je bieten op de koppakker lossen, of vaste mest transporteren. Het team wilde ook dat wanneer een kieper omvalt, het product eruit valt. Realistisch, maar dat is helaas nog niet gelukt.

Streven: alle merken

Gesprekken met fabrikanten zijn tijdrovend. Reden ook dat bijvoorbeeld geen John Deere of Claas in het spel zit. Martin Rabl is trots dat het lukte om Agco (Fendt, Massey Ferguson, Challenger en Valtra) te strikken voor de game. Het doel is om alle merken erin te krijgen. Martin Rabl stelt Gran Turismo (racespel met auto’s) als voorbeeld: fabrikanten vinden het leuk, en willen door de jeugd gezien worden.


  • De makers steken veel energie in details, omdat ze beseffen dat de spelers de machines van haver tot gort kennen.

    De makers steken veel energie in details, omdat ze beseffen dat de spelers de machines van haver tot gort kennen.

  • Giants Software is trots dat het lukte om de Agco-trekkers in het spel te krijgen. Hierdoor zitten Challenger, Massey Ferguson, Valtra en Fendt in het spel. Er is ruim keus uit werktuigen.

    Giants Software is trots dat het lukte om de Agco-trekkers in het spel te krijgen. Hierdoor zitten Challenger, Massey Ferguson, Valtra en Fendt in het spel. Er is ruim keus uit werktuigen.

  • Zelfs de banden wangen uit
  • Naast akkerbouw, is er veehouderij (schapen, koeien, varkens en kippen) en bosbouw.

    Naast akkerbouw, is er veehouderij (schapen, koeien, varkens en kippen) en bosbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.