Home

Achtergrond 2893 bekeken

Op naar 60 meter brede spuit

57 meter. Dat is de werkbreedte van deze spuitboom aan deze getrokken spuit van het merk CHD. Het is weer 3 meter bovenop de werkbreedte-grens van enkele jaren terug. En zo gaan we langzaamaan richting de 60 meter werkbreedte.

Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is een van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. Zo kan hij zijn 114 meter brede percelen in één omgang bespuiten.

Hij stelt: “Als je met dergelijke breedtes werkt, zijn vaste rijpaden verplicht om de hele combinatie mooi stabiel te houden en bovendien om –als het natter wordt- niet vast te rijden en te voorkomen dat de je spuitboom beschadigt.”
Artikel gaat verder onder de foto

Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is één van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. - Foto: Hans Banus
Akkerbouwer Erik Wierenga in het Drentse Roswinkel is één van de twee eigenaren die in Nederland met een 57 meter brede spuitboom rondrijdt. Wierenga liet een 54-meter spuitboom aanpassen door aan beide uiteinden 1,5 meter aluminium spuitboom eraan te maken. - Foto: Hans Banus

Grote banden

Deze spuit, een CHD va het type FG 8154, heeft een tankinhoud van 8.300 liter, een schoonwatertank van 1.000 liter, een automatische reinigingssysteem en, zeer gewenst voor deze categorie spuiten, grote banden in de maat 650/85 R38. “Dankzij deze banden, die ruim 2 meter hoog zijn, trekt de spuit heel licht”, zo stelt de tevreden akkerbouwer.

Meer vraag naar brede spuitbomen

Henri Bruins, salesmanager bij de Nederlandse fabrikant CHD-Eefting, bevestigt dat er meer vraag komt naar brede spuitbomen, maar zegt tegelijkertijd dat het typisch iets Nederlands is. “De vraag zit alleen in Nederland, omdat we hier tamelijk vlakke percelen hebben en boeren zo min mogelijk door het gewas willen rijden. We willen hier elke vierkante meter grond benutten. Vanuit het buitenland komt geen vraag. Daar is het gros allemaal 24, 33 of 36 meter breed.”

Nadelen brede spuitboom

Bruins stelt dat een brede spuitboom kan, maar ook zijn nadelen heeft. Zo wordt de constructie een stuk zwaarder en moet je ervoor waken dat de trekker-machinecombinatie mooi in balans blijft naarmate de tank leger wordt. Op de kopakker moet je de spuitboom soms deels inklappen. Bovendien kunnen de zwiepende boombewegingen in het horizontale vlak wel eens een probleem worden.

De balans in het horizontale vlak is geen probleem. Bruins: “Sterker nog, de verkochte spuit bij Erik Wierenga is niet eens uitgerust met een automatisch balanssysteem.”

Of registreer je om te kunnen reageren.