Home

Nieuws

Mitas test 'paardenbloemenband'

Praag – Bandenfabrikant Mitas denkt een vervangende grondstof voor natuurrubber te hebben gevonden voor verwerking in banden. Deze wordt gewonnen uit het sap van een paardenbloem uit Kazachstan.

'Een in Europa gemaakte landbouwband uit in Europa geteelde planten.' Dat was het uitgangspunt bij de zoektocht van Mitas-researchers naar een alternatief voor latex, het natuurrubber dat in tropische gebieden arbeidsintensief wordt gewonnen uit rubberbomen. Mitas voegt de latex uit het sap van de Kazachstaanse paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) toe aan het mengsel van synthetische rubbers en de gangbare latex van rubberbomen. Een prototype van deze band zou in 2015 moeten worden getest. De globale kwaliteitsevaluatie zou na een jaar of twee onderzoek kunnen zijn; voor details kunnen nog wat extra jaren nodig zijn. Het zal dus nog wel een tijdje duren eer er productiebanden te koop zijn.

Een fabrikant als Mitas is altijd op zoek naar vervangende - of liever nog, betere - grondstoffen voor banden. Voordeel van een Europees geteeld gewas is minder gesleep met grondstoffen over de wereld (lagere milieubelasting), betere mechaniseerbaarheid van teelt en oogst dan bij bomen, minder afhankelijk van een paar landen die het relatief schaarse rubberbomenlatex produceren, en wellicht een gunstigere grondstofprijs.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.