Home

Nieuws

Ropa zet hoog in met aardappelrooier Keiler II

Duitsland - Ropa is nog geen speler in de aardappelwereld maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. TREKKER zag in november de Keiler II aan het werk in een perceel aardappelen in de omgeving van Mönchengladbach (D). Op een mooi bewerkbare grond, beetje löss-achtig, maar wel nat genoeg om de rooier maximaal op de proef te stellen.

Foto

 • Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Het concept van de rooiers van WM Kartoffeltechnik dat weer uit de erfenis van het vroegere Wühlmaus was overgebleven is nog wel in de Keiler II terug te vinden maar in grote lijnen komt het concept overeen met wat we kennen van tweerijïge verstekrooiers met bunker bij andere leveranciers.

  Ropa raakte in september 2012 betrokken bij de aardappelteelt door de overname van WM Kartoffeltechnik. Het concept van de rooiers van WM Kartoffeltechnik dat weer uit de erfenis van het vroegere Wühlmaus was overgebleven is nog wel in de Keiler II terug te vinden maar in grote lijnen komt het concept overeen met wat we kennen van tweerijïge verstekrooiers met bunker bij andere leveranciers.

  Foto: Martin Smits
 • De rooier heeft twee zeefkettingen. Over de tweede zeefketting draait een doorvalband om het (ongeklapte) loof te scheiden. Dan gaan de aardappelen over vier vlak liggende egelbanden via een leestafel naar de bunker.

  De rooier heeft twee zeefkettingen. Over de tweede zeefketting draait een doorvalband om het (ongeklapte) loof te scheiden. Dan gaan de aardappelen over vier vlak liggende egelbanden via een leestafel naar de bunker.

  Foto: Martin Smits
 • Boven de laatste egelband draait een vierrijïge vingerkam om kluiten en stenen te scheiden.

  Boven de laatste egelband draait een vierrijïge vingerkam om kluiten en stenen te scheiden.

  Foto: Martin Smits
 • De leestafel is 110 cm breed. De Fontanas kwamen mooi in de bunker. Het lijkt alsof de grond zich blijkbaar makkelijk liet zeven, maar toch was dat maar net op de rand van wat een aardappelrooier nog aankan.

  De leestafel is 110 cm breed. De Fontanas kwamen mooi in de bunker. Het lijkt alsof de grond zich blijkbaar makkelijk liet zeven, maar toch was dat maar net op de rand van wat een aardappelrooier nog aankan.

  Foto: Martin Smits
 • De grondafvoerbandjes spuwen flink wat grond. De grond wil wel scheiden maar het is niet moeilijk om tot ver in de machine nog grond op de matten te houden.

  De grondafvoerbandjes spuwen flink wat grond. De grond wil wel scheiden maar het is niet moeilijk om tot ver in de machine nog grond op de matten te houden.

  Foto: Martin Smits
 • De teler, waar de Ropa zijn laatste aardappelen van het seizoen rooit, rijdt zelf met een Grimme SE150-60. Die presteert vergelijkbaar met de Ropa. Rijden gaat goed maar het moet niet al te hard gaan. Ook bij de Grimme spuwen de afvoerbandjes flink wat grond en bepalen die de maximaal toelaatbare rijsnelheid. Naar schatting 3 tot 4 kilometer per uur. Te voet bijhouden is geen probleem.

  De teler, waar de Ropa zijn laatste aardappelen van het seizoen rooit, rijdt zelf met een Grimme SE150-60. Die presteert vergelijkbaar met de Ropa. Rijden gaat goed maar het moet niet al te hard gaan. Ook bij de Grimme spuwen de afvoerbandjes flink wat grond en bepalen die de maximaal toelaatbare rijsnelheid. Naar schatting 3 tot 4 kilometer per uur. Te voet bijhouden is geen probleem.

  Foto: Martin Smits
 • Aan de banden van de rooier te zien en hoe het land achterblijft, lijkt het mooie grond om te rooien, maar toch wil het wel plakken. Een hele middag rooien zonder een keer flink schoon te steken zit er daarom ook niet in.

  Aan de banden van de rooier te zien en hoe het land achterblijft, lijkt het mooie grond om te rooien, maar toch wil het wel plakken. Een hele middag rooien zonder een keer flink schoon te steken zit er daarom ook niet in.

  Foto: Martin Smits
 • Dit geeft een wat reëler beeld van hoe de grond in de rug werkelijk was. De rooier kan worden uitgerust met 850/45R30,5 Trelleborg banden. De banden blijven mooi van de rug vandaan, maar dat is ook een kwestie van de middenstand van de wielbesturing een graad meer of minder opzij sturen.

  Dit geeft een wat reëler beeld van hoe de grond in de rug werkelijk was. De rooier kan worden uitgerust met 850/45R30,5 Trelleborg banden. De banden blijven mooi van de rug vandaan, maar dat is ook een kwestie van de middenstand van de wielbesturing een graad meer of minder opzij sturen.

  Foto: Martin Smits
 • Het is met 11,5 ton leeg gewicht en een bunkerinhoud van 8 ton een zware machine. Dat moet op brede banden en voor de stabiliteit schuift de achteras uit naar 3,50 meter buitenwerks gemeten. In transport schuift de as in naar 3,00 m buitenwerks. Dat is in transport ook de grootste breedte van de machine. De machine heeft een automatische hydraulische vlakstelling.

  Het is met 11,5 ton leeg gewicht en een bunkerinhoud van 8 ton een zware machine. Dat moet op brede banden en voor de stabiliteit schuift de achteras uit naar 3,50 meter buitenwerks gemeten. In transport schuift de as in naar 3,00 m buitenwerks. Dat is in transport ook de grootste breedte van de machine. De machine heeft een automatische hydraulische vlakstelling.

  Foto: Martin Smits
 • De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Met de aftakas worden vier plunjerpompen en twee tandwielpompen aangedreven.

  De rooier is volledig hydraulisch aangedreven. Met de aftakas worden vier plunjerpompen en twee tandwielpompen aangedreven.

  Foto: Martin Smits
 • Door Canbus-besturing is alles ook heel mooi elektronisch te regelen. Snelheden van de matten en de afstelling van de keerrollen kun je ook boven op de machine bijstellen. Een verandering voor volgend jaar is dat de draaiknoppen worden vervangen door drukknoppen. Bij nader inzien werkt dat handiger weten ze inmiddels bij Ropa.

  Door Canbus-besturing is alles ook heel mooi elektronisch te regelen. Snelheden van de matten en de afstelling van de keerrollen kun je ook boven op de machine bijstellen. Een verandering voor volgend jaar is dat de draaiknoppen worden vervangen door drukknoppen. Bij nader inzien werkt dat handiger weten ze inmiddels bij Ropa.

  Foto: Martin Smits
 • De transportbandjes voor de zeefgrond worden nog wat verlengd en wellicht dat de hydrauliektank nog wordt verplaatst. Zeker in de nattigheid kom je er achter waar zich grond gaat ophopen.

  De transportbandjes voor de zeefgrond worden nog wat verlengd en wellicht dat de hydrauliektank nog wordt verplaatst. Zeker in de nattigheid kom je er achter waar zich grond gaat ophopen.

  Foto: Martin Smits
 • Een wijziging die al is uitgeprobeerd is de montage van de diabolo’s. Rechts nog de oude constructie die makkelijk wil stropen. Links de nieuwe constructie met meer ruimte. Dat loopt probleemloos.

  Een wijziging die al is uitgeprobeerd is de montage van de diabolo’s. Rechts nog de oude constructie die makkelijk wil stropen. Links de nieuwe constructie met meer ruimte. Dat loopt probleemloos.

  Foto: Martin Smits
 • De diabolo kan pendelen. Een opnemer gebruikt dat signaal voor het aansturen van de disselbesturing. Daarnaast is ook het instellen van de rooidiepte elektrisch aangestuurd en wordt ook de drukontlasting van de diabolo’s elektrisch geregeld.

  De diabolo kan pendelen. Een opnemer gebruikt dat signaal voor het aansturen van de disselbesturing. Daarnaast is ook het instellen van de rooidiepte elektrisch aangestuurd en wordt ook de drukontlasting van de diabolo’s elektrisch geregeld.

  Foto: Martin Smits
 • We zijn in Duitsland, dus dat betekent lossen op vierwielige wagens en een trekker met een voorlader ervoor.

  We zijn in Duitsland, dus dat betekent lossen op vierwielige wagens en een trekker met een voorlader ervoor.

  Foto: Martin Smits
 • Bunkeren aan de rand van de akker. De bunker kan op maximaal 4,10 meter hoogte lossen. Het laatste deel van de bunker kan knikken om de valhoogte te beperken.

  Bunkeren aan de rand van de akker. De bunker kan op maximaal 4,10 meter hoogte lossen. Het laatste deel van de bunker kan knikken om de valhoogte te beperken.

  Foto: Martin Smits
 • De bunkerbodem bestaat uit zeildoek over de meenemers. Achterin de rubberen flap die met het vullen meeschuift om de bunker goed vierkant vol te krijgen.

  De bunkerbodem bestaat uit zeildoek over de meenemers. Achterin de rubberen flap die met het vullen meeschuift om de bunker goed vierkant vol te krijgen.

  Foto: Martin Smits
 • De Keiler II is een robuust gebouwde machine. Vergeleken met de Grimme SE150-60 gedraagt de bunker zich opvallend stabieler wanneer de machine met gevulde bunker naar de rand van het perceel rijdt.

  De Keiler II is een robuust gebouwde machine. Vergeleken met de Grimme SE150-60 gedraagt de bunker zich opvallend stabieler wanneer de machine met gevulde bunker naar de rand van het perceel rijdt.

  Foto: Martin Smits
 • Bedienen gebeurt naar keuze met een universele terminal van Müller of een CCI 200-terminal. De machine is uitgerust met meerdere camera’s. Nadeel van een bunkerrooier blijft dat je er als chauffeur maar beperkt zicht op hebt.

  Bedienen gebeurt naar keuze met een universele terminal van Müller of een CCI 200-terminal. De machine is uitgerust met meerdere camera’s. Nadeel van een bunkerrooier blijft dat je er als chauffeur maar beperkt zicht op hebt.

  Foto: Martin Smits
 • Moderne tijden. Hoewel de rooier op zich niet ongewoon gecompliceerd is, is die wel voorzien van bijna alles wat elektrisch en hydraulisch regelbaar is. De Deutz 6190 TTV die voor de rooier staat, is zelf ook voorzien van twee beeldschermen en dat resulteert in een cabine die veel begint te lijken op een controlekamer in een chemische fabriek.

  Moderne tijden. Hoewel de rooier op zich niet ongewoon gecompliceerd is, is die wel voorzien van bijna alles wat elektrisch en hydraulisch regelbaar is. De Deutz 6190 TTV die voor de rooier staat, is zelf ook voorzien van twee beeldschermen en dat resulteert in een cabine die veel begint te lijken op een controlekamer in een chemische fabriek.

  Foto: Martin Smits
 • Ook in het donker gaat het rooien vlijtig verder. Aan de Keiler II valt nog het een en ander te verbeteren maar ze zijn bij Ropa vastbesloten om in aardappelen een rol van betekenis te gaan spelen.

  Ook in het donker gaat het rooien vlijtig verder. Aan de Keiler II valt nog het een en ander te verbeteren maar ze zijn bij Ropa vastbesloten om in aardappelen een rol van betekenis te gaan spelen.

  Foto: Martin Smits
 • Met de Keiler II zet Ropa in op het hoogste segment in tweerijïge bunkerrooiers. Met een prijsindicatie van €180.000 zit de Keiler II ook hoog in de boom. De rechtstreekse concurrenten zijn de Grimme SE150-60 (of 170-60) of de AVR Spirit 9200. AVR noteert een prijs vanaf €146.600, Grimme noteert voor de SE 150-60 €140.000. Voor een (eenvoudiger uitgevoerde) SE260 €110.000. Dewulf geeft een indicatie tussen €145.000 en €150.000 voor een R2060.

  Met de Keiler II zet Ropa in op het hoogste segment in tweerijïge bunkerrooiers. Met een prijsindicatie van €180.000 zit de Keiler II ook hoog in de boom. De rechtstreekse concurrenten zijn de Grimme SE150-60 (of 170-60) of de AVR Spirit 9200. AVR noteert een prijs vanaf €146.600, Grimme noteert voor de SE 150-60 €140.000. Voor een (eenvoudiger uitgevoerde) SE260 €110.000. Dewulf geeft een indicatie tussen €145.000 en €150.000 voor een R2060.

  Foto: Martin Smits

Of registreer je om te kunnen reageren.