Home

Nieuws 1240 bekeken laatste update:4 feb 2015

Snel zaaien, meer oogsten

Podem - Bij welke trekkersnelheid verricht de zaaimachine nog goed werk? Dat wilden de Zweedse fabrikant Väderstad en het Amerikaanse Case IH wel eens uitproberen. De testcombi: een Case IH Magnum 360 (340 pk) met gps, met daarachter een Väderstad Tempo R die twaalf rijen zonnebloemen in één werkgang zaait.

Akkerbouwer Andronov in Podem (nabij Pleven, in het noorden van Bulgarije): "Op 5.000 hectare verbouw ik tarwe, gerst, koolzaad, mais en zonnebloemen. In het voorjaar moet veel zaaigoed de grond in, terwijl de geschikte dagen beperkt kunnen zijn. Er zijn twee manieren om de zaaicapaciteit te vergroten. Óf je maakt de zaaimachine breder, óf je verhoogt de rijsnelheid."

Op ruim driehonderd hectare ging op 3 en 4 april vorig jaar in exact 24 uur 306 hectare zonnepitten de grond in, zie het filmpje. De gemiddelde snelheid was 19 km/u, heuvelafwaarts wel 24 km/u. Ofwel 12,75 hectare per uur bij een verbruik van 3,5 liter diesel per hectare. Kijk voor een fotoreportage in de nieuwe editie van TREKKER. Even vast verklappen: bij ons bezoek was een derde van de zonnepitten binnen, gemiddeld 3,6 ton per hectare. Normaal oogst Andronov 3 ton; het gemiddelde ligt in Bulgarije op 2 ton.

Foto

  • Met 12,75 hectare per uur (en bij 3,5 liter diesel per hectare) racet de Väderstad-Case IH-combi de zonnepitten de grond in.

    Met 12,75 hectare per uur (en bij 3,5 liter diesel per hectare) racet de Väderstad-Case IH-combi de zonnepitten de grond in.

Jan Engwerda

Of registreer je om te kunnen reageren.