Home

Foto & video laatste update:24 feb 2015

Machines op de Sima

Parijs – Stond onze berichtgeving gisteren vooral in het teken van de trekkers, in deze tweede reportage vanaf de landbouwbeurs Sima komen de machines voor het voetlicht. Samenvattend: vooral leuke aardigheidjes, geen overdonderend mechanisatienieuws.

Foto

 • Op de beurs zijn steeds meer werktuigen voor verreikers te zien. Immers, waar een verreiker vroeger misschien 60 liter externe olie beschikbaar had, geven nieuwere exemplaren zomaar 150 liter af. Genoeg om een flink werktuig aan te drijven. Onder andere Emily profiteert hiervan. Het ontwikkelde een stroverdeler met turbine. Bijzonder: het apparaat voert de strobaal niet op met een bodemketting, maar met een 'walking floor' bestaande uit drie delen.

  Op de beurs zijn steeds meer werktuigen voor verreikers te zien. Immers, waar een verreiker vroeger misschien 60 liter externe olie beschikbaar had, geven nieuwere exemplaren zomaar 150 liter af. Genoeg om een flink werktuig aan te drijven. Onder andere Emily profiteert hiervan. Het ontwikkelde een stroverdeler met turbine. Bijzonder: het apparaat voert de strobaal niet op met een bodemketting, maar met een 'walking floor' bestaande uit drie delen.

 • Vervaet had al een integraal-poetseras die het loof tússen de rijen legde. Deze veroorzaakte soms stroken bij rooischaren. Daarom heeft de machinebouwer nu een combi-ontbladeraar die bietenloof zowel tussen de rijen als zijwaarts kan afvoeren met een bladverspreider. Die keuze maak je met een klep. Tegelijkertijd is de rooier voorzien van een nieuwe Mercedes-motor van 626 pk die aan de EU-emissie-eisen voldoet. Dezelfde motor ligt ook in bietenrooiers van Ropa, Holmer en Grimme.

  Vervaet had al een integraal-poetseras die het loof tússen de rijen legde. Deze veroorzaakte soms stroken bij rooischaren. Daarom heeft de machinebouwer nu een combi-ontbladeraar die bietenloof zowel tussen de rijen als zijwaarts kan afvoeren met een bladverspreider. Die keuze maak je met een klep. Tegelijkertijd is de rooier voorzien van een nieuwe Mercedes-motor van 626 pk die aan de EU-emissie-eisen voldoet. Dezelfde motor ligt ook in bietenrooiers van Ropa, Holmer en Grimme.

 • Maschio breidt het assortiment in strak tempo uit. Ook met kunstmeststrooiers. Maschio test de machines op dit moment uit, en hoopt ze eind dit jaar op de markt te brengen. De fabrikant wil meteen een volledige lijn brengen, inclusief high-techmachines met sectieschakeling. De machines hebben een bijzonder weegsysteem met één weegcel in combinatie met hellingcorrectie.

  Maschio breidt het assortiment in strak tempo uit. Ook met kunstmeststrooiers. Maschio test de machines op dit moment uit, en hoopt ze eind dit jaar op de markt te brengen. De fabrikant wil meteen een volledige lijn brengen, inclusief high-techmachines met sectieschakeling. De machines hebben een bijzonder weegsysteem met één weegcel in combinatie met hellingcorrectie.

 • 332Niet wereldschokkend, wel het bekijken waard is deze zeer lange veewagen van het Franse La Littorale. Gewoon een lange, stalen bak met anti-slipbodem. In plaats van een oploopklep druk je de dissel hydraulisch omhoog, waardoor de achterkant richting bodem zakt. Het opdrijf/opsluithek zit heel vernuftig, via een rail, rijdend aan de bovenkant bevestigd.

  332Niet wereldschokkend, wel het bekijken waard is deze zeer lange veewagen van het Franse La Littorale. Gewoon een lange, stalen bak met anti-slipbodem. In plaats van een oploopklep druk je de dissel hydraulisch omhoog, waardoor de achterkant richting bodem zakt. Het opdrijf/opsluithek zit heel vernuftig, via een rail, rijdend aan de bovenkant bevestigd.

 • De tanden van de Kongskilde-triltandcultivator staan verder uit elkaar omdat ze nu over zeven rijen verdeeld zijn in plaats van vijf. Daardoor stroopt de machine minder snel, en kan de rijsnelheid omhoog van 8 à 10 km/u naar 10 à 12 km/u. De VibroMaster heeft een eenvoudige diepteregeling met een enkele cilinder tussen dissel en werkveld. Het concern kiest verder voor een nieuwe merkenstrategie door méér de naam Kongskilde te voeren, ook op JF- en Överum-producten.

  De tanden van de Kongskilde-triltandcultivator staan verder uit elkaar omdat ze nu over zeven rijen verdeeld zijn in plaats van vijf. Daardoor stroopt de machine minder snel, en kan de rijsnelheid omhoog van 8 à 10 km/u naar 10 à 12 km/u. De VibroMaster heeft een eenvoudige diepteregeling met een enkele cilinder tussen dissel en werkveld. Het concern kiest verder voor een nieuwe merkenstrategie door méér de naam Kongskilde te voeren, ook op JF- en Överum-producten.

 • Belarus bivakkeerde weliswaar wat verscholen in een uithoek, maar het stond er wel. Bijzonder zijn de typekaartjes, waarop tevens de netto prijs staat. Zo kost de 355 pk sterke 3522.5 – in de complete uitvoering - 'slechts' €129.900, inclusief Fase IIIB-motor met AdBlue.

  Belarus bivakkeerde weliswaar wat verscholen in een uithoek, maar het stond er wel. Bijzonder zijn de typekaartjes, waarop tevens de netto prijs staat. Zo kost de 355 pk sterke 3522.5 – in de complete uitvoering - 'slechts' €129.900, inclusief Fase IIIB-motor met AdBlue.

 • De Franse middelenfabrikant Berthoud komt met B-Safe: de oplossing om middelen veilig in de tank te deponeren zonder dat de gebruiker ermee in contact komt. Adapter op de flacon schroeven, flacon op kop houden, en de vultrechter-venturi zuigt hem leeg. Daarna kun je de geleegde verpakking met schoon water schoonspoelen. Voordeel van Berthouds systeem ten opzichte van EasyFlow van Agrotop en Bayer Cropscience, is dat B-Safe bij de vultrechter zit en niet boven op de spuittank. EasyFlow is daarentegen wat goedkoper.

  De Franse middelenfabrikant Berthoud komt met B-Safe: de oplossing om middelen veilig in de tank te deponeren zonder dat de gebruiker ermee in contact komt. Adapter op de flacon schroeven, flacon op kop houden, en de vultrechter-venturi zuigt hem leeg. Daarna kun je de geleegde verpakking met schoon water schoonspoelen. Voordeel van Berthouds systeem ten opzichte van EasyFlow van Agrotop en Bayer Cropscience, is dat B-Safe bij de vultrechter zit en niet boven op de spuittank. EasyFlow is daarentegen wat goedkoper.

 • Pichon bouwt al langer minishovels en kleine knikladers. Op de Sima staan compleet gerestylede shovels. De Pichon 3450 kreeg een nieuwe cabine die stiller is, en ook een beter zicht geeft op de laadarm. Verder is de toegang tot de cabine groter en kreeg de shovel een rood-witte laklaag.

  Pichon bouwt al langer minishovels en kleine knikladers. Op de Sima staan compleet gerestylede shovels. De Pichon 3450 kreeg een nieuwe cabine die stiller is, en ook een beter zicht geeft op de laadarm. Verder is de toegang tot de cabine groter en kreeg de shovel een rood-witte laklaag.

 • De R3020 RA is een vaste axiaalrollenset van Dewulf. Deze is te vervangen door een bandje; wisselen kost een half uur. Met de FlexyClean (type R3020 RF) is dat niet meer nodig. Deze verstelbare axiaalrollenset (foto) is simpel gezegd een bypass over de axiaalrollenset. Een bandje kan traploos over de axiaalrollenset schuiven, zodat de mate van reiniging aanpasbaar is naar gelang de grondzwaarte. De RF kost circa €5.000 meer dan de RA.

  De R3020 RA is een vaste axiaalrollenset van Dewulf. Deze is te vervangen door een bandje; wisselen kost een half uur. Met de FlexyClean (type R3020 RF) is dat niet meer nodig. Deze verstelbare axiaalrollenset (foto) is simpel gezegd een bypass over de axiaalrollenset. Een bandje kan traploos over de axiaalrollenset schuiven, zodat de mate van reiniging aanpasbaar is naar gelang de grondzwaarte. De RF kost circa €5.000 meer dan de RA.

 • De Zuid-Koreaanse trekkerfabrikant Tym vernieuwde zijn 100 pk-model. Dit heeft nu een Doosan-motor die aan de Fase IV-emissie-eisen voldoet. Doosan is een bekende motorenleverancier van bouwmachines. De transmissie is een 32V/32A met hi-lo. De motorkap kreeg een nieuwe look. Bijzonder detail zijn de werklampen aan de zijkant van de motorkap.

  De Zuid-Koreaanse trekkerfabrikant Tym vernieuwde zijn 100 pk-model. Dit heeft nu een Doosan-motor die aan de Fase IV-emissie-eisen voldoet. Doosan is een bekende motorenleverancier van bouwmachines. De transmissie is een 32V/32A met hi-lo. De motorkap kreeg een nieuwe look. Bijzonder detail zijn de werklampen aan de zijkant van de motorkap.

 • Peecon toonde eind vorig jaar al de Pacman-voermengwagen, met vorkheftruck en kuilvoersnijder. Het presenteert op Sima de Generatie 2. Ditmaal niet met een kuilvoersnijder, maar met een happer. Daarmee doet de Pacman zijn naam nog meer eer aan. Verder kreeg de hefmast een andere vorm, de knik is verdwenen. En de happer kiept zijn lading via een glijplaat in de mengkuip. Deze zomer hoopt Peecon de eerste machines te leveren.

  Peecon toonde eind vorig jaar al de Pacman-voermengwagen, met vorkheftruck en kuilvoersnijder. Het presenteert op Sima de Generatie 2. Ditmaal niet met een kuilvoersnijder, maar met een happer. Daarmee doet de Pacman zijn naam nog meer eer aan. Verder kreeg de hefmast een andere vorm, de knik is verdwenen. En de happer kiept zijn lading via een glijplaat in de mengkuip. Deze zomer hoopt Peecon de eerste machines te leveren.

 • Michelin toonde een wel heel bijzondere band: de LiveBib. Op het eerste gezicht een marketingstunt; het blijkt echter meer dan dat. Het profiel zou geschikt zijn voor transport én extreme tractie-eigenschappen beschikken, met name in combinatie met een drukwisselsysteem.

  Michelin toonde een wel heel bijzondere band: de LiveBib. Op het eerste gezicht een marketingstunt; het blijkt echter meer dan dat. Het profiel zou geschikt zijn voor transport én extreme tractie-eigenschappen beschikken, met name in combinatie met een drukwisselsysteem.

 • Het Franse Emily komt ook met zijn eerste zelfrijdertje. De driewielige AM 317 heeft een 17 pk sterke Lombardini-dieselmotor aan boord. Voorop zijn diverse werktuigen te bevestigen. Nu is een zaagselstrooier met roosterschuif aangekoppeld.

  Het Franse Emily komt ook met zijn eerste zelfrijdertje. De driewielige AM 317 heeft een 17 pk sterke Lombardini-dieselmotor aan boord. Voorop zijn diverse werktuigen te bevestigen. Nu is een zaagselstrooier met roosterschuif aangekoppeld.

redactie

Of registreer je om te kunnen reageren.