Home

Nieuws

Agco verkoopt minder in 4e kwartaal 2014

Duluth (VS) - Agco, fabricant van agrarische machines en trekkers, boekte in het laatste kwartaal van 2014 een omzet van $2,5 miljard (circa €2,2 miljard) en dat is 13,1 procent minder dan in het 4e kwart van 2013. Gecorrigeerd voor koersinvloeden komt de omzet 6,1 procent lager uit dan het voorgaande jaar.

De totale omzet over 2014 kwam op $9,7 miljard, een min van 9,9 procent ten opzichte van 2013 (gecorrigeerd -7,5 procent). Volgens CEO Richenhagen boekte het concern vooruitgang met maatregelen om economisch sterker te worden. Door de productie met een procent of twintig te verlagen in vergelijking met een jaar eerder, is de voorraad afgenomen. Ook het programma om productiekosten te verlagen is op koers. Een combinatie van ontslagen bij vaste en tijdelijke krachten, en tijdelijke verloven, bracht het personeelsbestand 9 procent omlaag.

Van de $2,5 miljard omzet in Q4 2014 kwam $550 miljoen uit Noord-Amerika (-16,5 %), $415 miljoen uit Zuid-Amerika (-10,2 %), Europa, Afrika en het Midden-Oosten waren goed voor $1.375 miljoen (-14.2 %). Alleen Azië en Oceanië liet groei zien met $147 miljoen (+7,1 %).

Verwachting somber

Agco (onder meer Challenger, Fendt, Massey Ferguson en Valtra) voorziet dat agrarische inkomens onder druk komen door lage opbrengstprijzen, en daardoor minder vraag naar zijn producten. Het concern denkt in 2015 circa $8,2 miljard om te zetten. De lagere productie- en voorraadkosten zullen de gevolgen daarvan maar deels kunnen opvangen.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.