Home

Nieuws

Claas Axion 850: de zuinigste bij trekwerk

Groß-Umstadt (D) - De FPT-krachtbron van de Claas Axion 850 (184 kW/250 pk) presteert indrukwekkend, vooral door zijn relatief geringe dieselconsumptie. Claas zet een nieuw record met het laagste verbruik in de Powermix-test bij trekwerk.

De DPS-motor in de voorganger maakte plaats voor een FPT. En dat bevalt. De zescilinder van 6,7 liter voldoet dankzij SCR en DOC aan Fase IV. Zónder gebruik te maken van een partikelfilter en uitlaatgasrecirculatie! Van de 184 kW (250 pk, nominaal) aan de motor is bijna 168 kW (228 pk) aan de aftakas beschikbaar. Prima! En de motor houdt goed vol: het maximum aftakasvermogen bedraagt 181 kW (246 pk) bij 1.800 toeren, beschikbaar bij alle werkzaamheden, dus ook bij ploegen en cultiveren. Ook de koppelstijging van 44 procent (bij slechts 35procent toerendaling) evenals het wegrijkoppel van 120 procent zijn goede waarden voor de Axion 850.

Het verbruik komt op 226 g/kWh diesel (+20,6 g AdBlue) bij nominaal toerental. Bij maximaal vermogen is dat 216 +19,3 g/kWh: heel goede waarden. 6 procent zuiniger dan zijn voorganger, en ook op de concurrentie ligt Claas voor. De Powermix-metingen bevestigen dit: met 248 g diesel en 22 g AdBlue per kWh verovert de Axion 850 hier de toppositie, en is in vergelijking met zijn voorganger meer dan 10 procent zuiniger.

Meer verbeteringen

Claas zette meer stappen vooruit. Zo is nu ook de traploze Cmatic-bak beschikbaar, en er zit een goede fronthef op met externe bediening. De Axion kreeg een ruime cabine met goed zicht rondom én stiller: 73 dB(A) onder last. Bij de terminal lof voor het zeer informatieve hoofdscherm en de goede menustructuur. De draaicirkel is op 540/65 R34-banden en bij de 1,99 meter spoorbreedte nu nog 1 meter ruimer dan bij de concurrenten. Maar Claas gaat de spoorbreedte vergroten naar 2,10 meter; dat zal de wendbaarheid ten goede komen.

Lees voor de overige plussen en minnen (jawel, die vonden we ook) de complete trekkertest in Trekker 318. Abonnees zagen dit maartnummer vandaag op de deurmat ploffen. Nog geen abonnement? Regel dat snel hier en pik zo een lekkere korting mee!

Of registreer je om te kunnen reageren.