Home

Nieuws

Het machinepark van Van Sprundel

Etten-Leur - David en Wendy van Sprundel gebruiken hun machinepark voor hun bedrijf met 14 hectare intensieve groenteteelt. Functioneert iets niet perfect, dan sleutelt, denkt en werkt David net zo lang tot het dat wel zo is. Veel trekkers hebben hun eigen, specifieke taken.

Het kleurt rood in de schuur. En niet alleen daar: een MF-brievenbus markeert de oprit, een MF-schildje bevat het huisnummer, en na aanbellen treffen we mét MF-oorbel David van Sprundel. Zijn machinepark is het hart van de groentekwekerij. De passie voor MF en techniek zit diep; de trekkers zijn in verzamelaarsconditie. Maar vergis je niet: enkele klokken jaarlijks nog 1.000 uur bij. Hier wordt gewerkt met tot in detail doordachte, zelf aangepaste machines. "In het seizoen moet ik in korte tijd heel veel kunnen doen. Ik houd dan niet van aan- en afkoppelen."

Drie teelten, spinazie, aardbeien en andijvie, vereisen verschillende spoorbreedtes van 2,55, 1,55 en 1,90 meter. Dat is nu lastig, Van Sprundel moet regelmatig wielen wisselen en de spuit omhangen: "Een zelfrijder die een meter spoorbreedte kan verstellen bestaat niet. Dat is een van de redenen waarom er nog een extra trekker bij zal komen."

Bij machines zal het altijd maatwerk blijven. "Ook al heb je de juiste machine, vaak zijn ze toch gemaakt voor een bepaalde grondsoort en zijn de omstandigheden hier net iets anders." Van Sprundel sleutelt dan net zo lang tot hij tevreden is met het geleverde werk. Bijvoorbeeld: om een gewenste rijsnelheid van 260 meter in vier uur tijd mogelijk te maken, bouwde bij een gebruikte 1:32 vertragingskast op de wielaandrijving van de oogstwagen, die hij via de rijonafhankelijke aftakas aandrijft.

Lees meer over het machinepark van deze tuinder en mechanisatieliefhebber uit Etten-Leur (N.-Br.) in het februarinummer van maandblad Trekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.