Home

Nieuws 1015 bekeken

Kuilwals in opmars

Doetinchem - Kuilvoer evolueert voor de melkveehouder steeds meer van een simpel voedermiddel tot een waardevolle input met duidelijke toegevoegde waarde. Met de steeds strengere mineralenwetgeving is het zaak mineralenverliezen zo klein mogelijk te houden, en één van de manieren is om kuilvoer van optimale kwaliteit onder het zeil te krijgen. Dat betekent goed verdelen en sterk verdichten. Wat hoe minder zuurstof, hoe beter de conservering.

Tot twee jaar geleden zag je ze nauwelijks, kuilverdichtingswalsen, al was er natuurlijk wat zelfbouw. Maar op de kuil tref je nu steeds vaker speciale verdichtingswalsen aan vóór of achter de trekker. In silage, maar zeker ook in de snijmais vaak gecombineerd met verdelers. Inmiddels zijn er verschillende leveranciers. Liefst drie daarvan gebruiken oude treinwielen. Andere zijn vulbaar met water (niet vergeten te verwijderen voor de vorst.

Het TREKKER-magazine nummer 317 (februari 2015) vat van acht kuilwalsen en zes verdelers de eigenschappen samen in korte besprekingen en in tabelvorm. En loonwerker Jan van den Bergh in Sint Annen (Gr.)  komt aan het woord. Zijn ervaringen tot dusver: "Klanten willen niet anders meer". De kuilwalsen vervangen nu de betonblokken die voorheen in de driepunt hingen. "In de eerste snede hebben we de kuilwalsen gebruikt als demo tegen het oude tarief. Na een positieve evaluatie met onze klanten hangt de wals nu altijd achter de trekker. We rekenen €10 extra per uur. Bij wie dat er niet voor over heeft, gaat de hef omhoog. Maar geloof me, iedereen is enthousiast. De klant, de man op de kuil en de mannen met de opraapwagens!"

Foto

  • Kuilwals in opmars
  • Kuilwals in opmars

Of registreer je om te kunnen reageren.