Home

Nieuws

Omzet Lemken goed, winst -5 procent

Alpen (D) - Na drie vette jaren maakte machinefabrikant Lemken in 2014 pas op de plaats. De winst daalde met 5 procent. De omzet bleef op een uitstekend niveau, met €345 miljoen was het de tweede grootste omzet van de groep in zijn geschiedenis.

Thuismarkt Duitsland steekt positief af in de jaarcijfers. Van de €345 miljoen omzet komt €102 miljoen uit het moederland. Dat is stabiel ten opzichte van het jaar ervoor. De problemen zaten in regio's waar de economie nog steeds knarsend draait, zoals Frankrijk en Oost-Europa. Het percentage omzet uit export daalde daardoor met 2 procentpunten naar 70 procent. Vooral de lage koersen van de Russische en Oekraïense munt zaten het concern tegen. Plussen zijn geboekt in overig West- en Zuid-Europa, Canada en in China, waar het bedrijf een eigen fabriek heeft. In totaal produceerden de vestigingen in Alpen, Fören en Meppen 14.400 werktuigen.

Toekomstplannen onveranderd

Lemken voorziet voor 2015 een lichte omzetdaling. Toch is het niet pessimistisch over de economische dip; de onderliggende voorziene marktontwikkelingen blijven positief. Lemken zet de voorgenomen plannen daarom door. Afgelopen jaar investeerde het €22 miljoen in uitbreiding van de productie. Er kwamen nieuwe hallen voor goederenontvangst en prefabricage, en in 2015 opent een ontwikkelingsgebouw dat plaats biedt aan 100 ingenieurs. Een locatie voor de productie van veldspuiten in Haren, een AgroFarm voor trainingsdoeleinden en een moderne bedrijfslocatie in Frankrijk staan op de planning. Het wereldwijde aantal vaste medewerkers steeg ondertussen met 139 naar 1277.

Noviteiten die in 2015 op de markt komen zijn de Gemini-fronttank, de rotorkopeg Zirkon 12 met een werkbreedte van 3 tot 6 meter en de halfgedragen Karat met het bodemvolgsysteem Contour Track.

Foto

  • De vestiging in het Duitse Alpen, even over de grens bij Venlo.

    De vestiging in het Duitse Alpen, even over de grens bij Venlo.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.