Home

Nieuws

Oppergod in de polder

Swifterbant - Henk Grijsen en zijn zoon Derk Jan hebben liefhebberij in de trekkers van Eicher. Ze knapten drie Wotan II's op, twee met vierwielaandrijving en een nog zeldzamere met tweewielaandrijving.

De Wotan was vanaf 1968 de eerste zescilinder én de zwaarste Eicher. Aanvankelijk was die er als Wotan I, maar vrijwel tegelijk ook als Wotan II met een wat zwaardere transmissie en een trekstangregeling op de hef. De Wotan I stond voor 80 pk, de Wotan II voor 95 pk en vanaf 1973 voor 100 pk. De versie met tweewielaandrijving is de meest bijzondere uit deze serie: maar twee jaar geleverd en maar 15 gebouwd. Met vierwielaandrijving in acht jaar tijd 2.697 stuks.

Even plagen: 'mooi trekkertje, maar verder als alle andere?' Maar nee, volgens Grijsen had Eicher toch ook veel eigen constructies en bijzonderheden. Heel apart bij de Wotan II is de handkoppeling voor de aftakas. En voor de trekweerstandsregeling is er een heel eigen mechanische constructie en zeer robuust geconstrueerde hefarmen. Nog veel doordachter is de 'Gesundheitsitz'. Voor die tijd zeer comfortabel.

Proef meer sfeer in nummer 317 van de papieren TREKKER. Een abonnement regel je hier.

Foto

  • Oppergod in de polder
  • Oppergod in de polder
  • Oppergod in de polder

Of registreer je om te kunnen reageren.