Home

Nieuws

Valtra T van idee tot showroom

Suolahti (Fin) - Na zeven jaar ontwikkelen is Valtra's nieuwe T-serie productierijp. Zo'n proces verloopt altijd top geheim. Maar de fabrikant gaf onze Noorse collega's van het blad Bedre Gardsdrift een intiem doorkijkje in het ontwikkelingsproces, van het prilste lijstje met wensen tot de eerste productietrekker.

Als eens nagedacht hoeveel werk er wel niet zit in het ontwerpen van een nieuwe trekkerserie? Véél! De techneuten moeten aangeven wat er technisch kan, of binnenkort gaat kunnen. De marketingmensen moeten voorspellen waar de klant over enkele jaren op zit te wachten. Designers gieten het in een jasje dat minstens functioneel voor de gebruiker moet zijn, en liefst ook een uitstraling heeft waar hij 'hebberig' van wordt. Dat alles moet dan ook nog in elkaar te passen zijn in een productielijn. En tot slot aan de beslissers de taak om alles wat kán, terug te brengen tot alles wat echt nodig en betaalbaar (= verkoopbaar) is.

Je bent zomaar zeven jaar verder, ondervond Valtra bij de conceptie van zijn nieuwe T-serie. In onze maart-editie (Trekker 318) een uitgebreid verslag over wensenlijstjes, computerdesign, fysieke 3D-modellen, gebruikerspanels, deadlines en, jawel, een trekkerserie die het komende decennium bij de tijd is. Nog niet in uw bezit? Kijk dan snel hier.

Foto

  • Dit moet 'm dan worden...

    Dit moet 'm dan worden...

  • Het Valtra-team had zeven jaar werk om de geheel vernieuwde Valtra T marktklaar te krijgen.

    Het Valtra-team had zeven jaar werk om de geheel vernieuwde Valtra T marktklaar te krijgen.

  • Ideeën, tussenstadia en - uiteindelijk - afgewezen alternatieven.

    Ideeën, tussenstadia en - uiteindelijk - afgewezen alternatieven.

Mark Pasveer, Marcus Ostby

Of registreer je om te kunnen reageren.