Home

Nieuws

Bieten zaaien op tempo

De Tempo V is een goed compromis voor bedrijven die meerdere gewassen met één machine willen zaaien. Het ombouwen en de bediening per iPad is zeer eenvoudig. Voor het zaaien van alleen suikerbieten komt de machine wat groot en zwaar over.
De Väderstad Tempo V in actie. <em>Foto's: Sönke Schulz</em>
De Väderstad Tempo V in actie. Foto's: Sönke Schulz

De Väderstad Tempo V-zaaimachine is geschikt om op hoge snelheden nauwkeurig mais en suikerbieten te zaaien. Hoe nauwkeurig dat gaat bij maximaal 16 km/u? TREKKER probeerde het uit samen met de collega’s van het Duitse Profi. Beide framedelen zijn 2,95 m breed en geschikt voor in totaal 12 zaaiaggregaten. De rijafstand varieer je van 45 tot 75 cm door de elementen te verschuiven. Ombouwen is relatief eenvoudig en kost paar uur.

De verenkeling van suikerbietenzaad gaat met een zaaischijf met 41 gaatjes van 2,5 mm (meerprijs per rij €20). Bij ombouw naar mais zijn ze eenvoudig te wisselen. De onderhoudsvrije parallellogramophanging heeft een torsiestaafveer die het 128 kg zware zaaiaggregaat van de nodige kouterdruk voorziet. De zaadtanks van 70 liter zijn vooral voor mais gedacht; een kleine hoeveelheid suikerbietenzaad vind je er nauwelijks in terug. Een schaalverdeling zou ook erg handig zijn.

De Tempo werkt met overdruk. Na de verenkeling schiet hij de zaadjes met 50 km/u de zaaipijp in.
De Tempo werkt met overdruk. Na de verenkeling schiet hij de zaadjes met 50 km/u de zaaipijp in.

Tot 16 km/u

Hoe de zaaikwaliteit bij hoge snelheid is, mat DLG zowel in een testopstelling als in het veld. In de testopstelling levert de Tempo V een zeer goed resultaat. Dubbelen en missers komen zelfs bij 16 km/u nauwelijks voor. In het veld hetzelfde beeld. De kwaliteit van de zaadafleg is zowel in de testopstelling als in het veld bij 10 km/u nog bevredigend tot goed! Ook bij 12 en 14 km/u neemt de kwaliteit nauwelijks af; bij 16 km/u wel.

iPad-bediening

De bediening via de iPad is zeer aangenaam. Software update je eenvoudig vanuit de App-Store. De iPad is ook als stand alone te gebruiken. Daarbij is de draadloze verbinding erg handig. Je pakt hem bij het afdraaien en kalibreren gewoon uit de cabine en neemt hem mee naar de zaaimachine. De app is eenvoudig en overzichtelijk. In het basisscherm kun je alle belangrijke instellingen doen.

Ombouwen van twaalf- naar achtrijer (bieten, 50 cm naar mais, 75 cm). De optionele rvs transportonderstellen komen goed van pas om de 128 kg zware zaaiaggregaten te verplaatsen.
Ombouwen van twaalf- naar achtrijer (bieten, 50 cm naar mais, 75 cm). De optionele rvs transportonderstellen komen goed van pas om de 128 kg zware zaaiaggregaten te verplaatsen.

Meer weten over de Väderstadt Tempo? Neem een abonnement op TREKKER en blijf voortaan bij over alle agrarische mechanisatie. Tot het eerste nummer op de mat valt, kun u ook vast digitaal spieken, zie pag 24 van nummer 338.

Foto

  • De iPad-bediening is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk, maar kan hier en daar beter.

    De iPad-bediening is erg eenvoudig en gebruiksvriendelijk, maar kan hier en daar beter.

Of registreer je om te kunnen reageren.