Home

Nieuws

Het staat blauw van de Fords

Ford, Ford en nog eens Ford. Kijk je op Google Maps, dan is melkveebedrijf Leijendekker snel te vinden als blauwe vlek in het groene Friese weidelandschap. De oudere Ford-trekkers verzetten serieus werk in combinatie met juist jónge hooibouwmachines. De ondernemers vertellen over hun machinepark.
Het Machinepark van de familie Leijendekker. <em>Foto's: Matthijs Verhagen</em>
Het Machinepark van de familie Leijendekker. Foto's: Matthijs Verhagen

Na de komst van een Dextra zou het voor altijd Ford blijven. Al snel groeide het machinepark door, met de komst van een Ford 4000, 4600, 5600 en later 7000. Veel van die blauwe trekkers doen nog steeds dienst. De veehouders kunnen het werk er prima mee af.

Veeleisender zijn ze bij de voederwinningsmachines. “Wat goed is, is goed. We hoeven geen 10 meterse hark, de wiersen zijn nu mooi voor onze ladewagen.” Maar het moet wel goede kwaliteit voer opleveren en betrouwbaar werken. De hooibouwmachines worden daarom altijd nieuw gekocht. Schudders van Lely, harken van Kuhn. Gerben: “Want deze zijn robuust, sterk en zwaar gebouwd. Het moet degelijk spul zijn want we hebben ook deels greppeltjesland.”

Meer weten hoe deze eigenzinnige melkveehouders hun machinepark beheren? Lees er alles over in de jongste TREKKER (oktober, editie 337). Hij ligt nu in het winkelschap. Of neem een abonnement, dat kan hier. Het verhaal staat ook al elders op deze site, vanaf pagina 64.

Een machine waar ze gedoe mee hebben, die ruimt hier heel snel het veld. Maar de Fords hebben op deze regel een uitzonderingspositie. Als de oudere trekkers eens wat hebben, dan strijken de Leijendekkers over hun blauwe hart.
Een machine waar ze gedoe mee hebben, die ruimt hier heel snel het veld. Maar de Fords hebben op deze regel een uitzonderingspositie. Als de oudere trekkers eens wat hebben, dan strijken de Leijendekkers over hun blauwe hart.

Of registreer je om te kunnen reageren.