Home

Nieuws laatste update:19 okt 2016

Trimble verkoopt Belgische dronefabrikant

Het Amerikaanse Trimble verkoopt de in Gent gevestigde dronefabrikant Gatewing aan het Franse Delair-Tech. Met de verkoop wil Trimble zich meer op zijn kernactiviteiten richten. Delair-Tech uit Toulouse produceert al drones, en versterkt met de overname zijn portfolio.

Trimble kocht Gatewing in april 2012 om klanten in de agrarische sector en in de bouw- en infrastructurele sector totaaloplossingen te kunnen bieden. Het bedrijf ontwikkelt al professionele drones sinds 2008, waaronder de X100 fixed wing UAS (Unmanned Aerial Systems). Een fixed wing-drone heeft, net als een vliegtuig, vaste vleugels en start en landt horizontaal. Na de overname introduceerde Trimble in juni 2013 de UX5 fixed wing-drone, als opvolger van de Gatewing X100. Deze wordt in Nederland en België vermarkt door Agrometius (landbouw) en Geometius (bouw). Agrometius importeert ook de senseFly eBee (Ag) fixed wing-drone van de Franse fabrikant Parrot.

De Trimble UX5 is de opvolger van de Gatewing X100. In tegensteling tot de meer bekende eBee stijgt de UX5 niet op vanuit de hand, maar gebruik je een kleine lanceerinstallatie.
De Trimble UX5 is de opvolger van de Gatewing X100. In tegensteling tot de meer bekende eBee stijgt de UX5 niet op vanuit de hand, maar gebruik je een kleine lanceerinstallatie.

Samenwerking

Tegelijk met de deal rond Gatewing kondigen Trimble en Delair-Tech een strategische samenwerking aan. Daarbij richt Delair-Tech zich op de productie van drones, en focust Trimble op de navigatie en de software voor de toepassing van drones. Diezelfde samenwerking gaat Trimble aan met Microdrones, de Duitse fabrikant van multirotor-drones. Multirotor-drones hebben meestal vier tot acht rotors, en kunnen net als een helicopter verticaal opstijgen en landen. Delair-Tech en Microdrones worden beide bovendien voorkeursleverancier van Trimble met betrekking tot dronetechnologie.

Of registreer je om te kunnen reageren.