Home

Nieuws 753 bekeken

Van de stam in de baal

Loonbedrijf Grolleman is bezig de snijmais in één werkgang te hakselen en in balen te verpakken. De gebruikte combinatie bestaat uit een Deutz-Fahr met omkeerinrichting, een Kemper C3000-hakselaar en de Agronic MR 1210 MultiBaler.
Hakseltreintje: Kemper C3000-hakselaar, Deutz-Fahr met omkeerinrichting, en de Agronic MR 1210 MultiBaler. <em>Foto's: Gebr. Knoll</em>
Hakseltreintje: Kemper C3000-hakselaar, Deutz-Fahr met omkeerinrichting, en de Agronic MR 1210 MultiBaler. Foto's: Gebr. Knoll

Grolleman in Hasselt werkte hiervoor samen met Agronic-fabrikant Gebr. Knoll uit Rouveen (beide Overijssel) Gebr. Knoll levert verschillende Agronic-machines, waaronder de MultiBalers. Die zijn op verschillende plaatsen in Nederland al in bedrijf, zowel stationair als mobiel in het veld.

Uniek is dat deze combinatie met de Deutz en de Kemper alle werkgangen combineert: hakselen, persen en wikkelen. Het eindproduct: ronde balen compacte snijmais.

Allerlei (verkorte) producten

Een optie voor de Agronic MR 1210 MultiBaler is een eigen Hatz-dieselmotor met hydropack aan boord. De machine vraagt in die configuratie geen vermogen meer van de trekker. Het eigengewicht is met 6.500 kilo laag. De MR 1210 perst balen met een variabele diameter van 100-118 cm en een gewicht (afhankelijk van materiaal en drogestofgehalte) tussen 650 en 1.000 kilo. De machine kan rond 30 ton per uur verwerken; behalve mais ook allerlei vezelrijke producten die gehakseld of anderszins kort zijn. Denk aan bietenpulp, stro, luzerne, vezelhennep, mks, GPS of mengsels daarvan.

Tot 30 ton per hectare verdwijnt vlot in de bek.
Tot 30 ton per hectare verdwijnt vlot in de bek.
De MR 1012 levert balen van 100 tot 118 cm diameter en 650-1.000 kilo.
De MR 1012 levert balen van 100 tot 118 cm diameter en 650-1.000 kilo.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.