Home

Nieuws

John Deere levert 20 procent in

John Deere maakte bekend dat de winst over fiscaal jaar 2016 uitkomt op 1,53 miljard dollar, tegen 1,94 miljard een jaar eerder. Wereldwijd slechte resultaten van boerenbedrijven en magere verdiensten in de bouw leidden tot minder afzet van trekkers en machines, aldus Deere. Voor komend fiscaal jaar verwacht de Amerikaanse fabrikant nog wat lagere afzetvolumes, met een winst rond 1,4 miljard dollar (€1,3 miljard).

De omzet in het vierde kwartaal (1 augustus-31 oktober) kwam 3 procent lager uit, op 6,52 miljard dollar. Dat leverde een winst op van 285 miljoen dollar, tegen 351 miljoen een jaar eerder (-23 procent). Over het hele jaar haalde John Deere een omzet van 26,64 miljoen dollar, een min van 8 procent.

<em>Foto: Ronald Hissink</em>
Foto: Ronald Hissink

Het bedrijf kondigde het afgelopen kwartaal een vrijwillig-vertrekregeling voor personeel aan. De kosten schat het op 116 miljoen dollar, waarvan 11 miljoen al ten laste kwam van het afgesloten boekjaar. De rest volgt komend jaar. De geschatte besparing door het vertrekkende personeel is 75 miljoen. Andere kostenbesparingen leveren Deere naar verwachting een half miljard dollar op tot eind 2018.

Agrarisch

Zowel de divisie Agrarisch als die van Bouw en bosbouw boekten in het vierde kwartaal 5 procent minder omzet. Agrarisch kwam over het hele jaar uit op -7 procent, Bouw en bosbouw op -18 procent.

Agrarisch droeg aan de concernwinst bij met 1,70 miljard dollar, een fractie beter zelfs dan de 1,65 miljard een jaar eerder. De vooruitzichten voor 2017 stelt John Deere op -1 procent omzet wereldwijd; voor de EU calculeert het een achteruitgang in van 5 procent. Een lichtpuntje gloort in Zuid-Amerika: wegens de aantrekkende economie ligt een omzetplus van 15 procent in het verschiet, begroot Deere.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.