Home

Nieuws

LCN: Kijken, kopen en bijpraten

Meer diorama’s op de miniaturenbeurs in Zwolle, en minder ‘groot’ nieuws. Al blijft het aanbod van miniaturen gigantisch en gaat en niemand met lege handen naar huis. Maar behalve miniaturenhandel is het vooral ook een jaarlijkse ontmoetingsplaats van liefhebbers uit heel Europa.

8.800 bezoekers passeerden 19 en 20 november de deur van de jaarlijkse LCN-miniaturenbeurs in Zwolle. Dat is volgens voorzitter Tonnie Weernink zo’n 600 tot 700 personen minder dan gemiddeld over de afgelopen jaren. Vooral het stormachtige weer op de zondag deed blijkbaar een aantal mensen besluiten het hoogtepunt van miniaturenverzamelend West-Europa een keer over te slaan.

Want een Europees gebeuren is de beurs zeker. Zowel wat deelnemers als bezoekers betreft. Met 213 namen op de deelnemerslijst was het aantal deelnemers voor het eerst in jaren wat minder, hoewel het aantal tafels vrijwel gelijk bleef. In totaal werd toch weer - net als andere jaren - zo’n 8.000 vierkante meter aan beursoppervlak bezet met miniaturenhandel en uitstallingen. Kopen, ruilen en vooral: flink bijpraten met gelijkgezinden.

1:32 diorama van een beeld uit het Groningse Oldambt, van Hans Sikkema. Zelf bouwen van miniatuurlandschappen staat steeds meer in de belangstelling. Ook de kwaliteit van de uitstallingen neemt ieder jaar toe. <em>Foto's: Hans Prinsen</em>
1:32 diorama van een beeld uit het Groningse Oldambt, van Hans Sikkema. Zelf bouwen van miniatuurlandschappen staat steeds meer in de belangstelling. Ook de kwaliteit van de uitstallingen neemt ieder jaar toe. Foto's: Hans Prinsen

Meer diorama’s

In de tijd van internet en sociale media zijn beursbezoekers vaak al goed geïnformeerd over het nieuws dat ze kunnen verwachten. Desondanks zijn er in een nichemarkt met veel kleine specialistische aanbieders altijd onverwachte nieuwigheden te ontdekken. Kort voor de beurs kwamen met name van Universal Hobbies en MargeModels nog enkele al langer verwachte miniaturen op de markt. Maar liefhebbers laten zich ook graag verrassen door oudere, niet meer in omloop zijnde miniaturen die bij handelaren en mede-hobbyisten op de beurs toch nog onverwacht opduiken.

Dioramabouw neemt toe in populariteit, en dat was ook op de LCN-beurs te merken. Het aantal uitstallingen van miniatuurlandschappen was ook dit jaar weer groter dan de jaren daarvoor, en de kwaliteit van de knutselaars neemt toe. Zelfbouw en ombouwen van miniaturen blijft onverminderd populair. Schaal 1:32 blijft dé populaire schaal.


 • De Fransman Christian Gouel is producent van kleine series miniaturen. De 1:32 John Deere 45-maaidorser is te zien als messing ‘master’ en als kant-en-klaar model. Op de foto toont Gouel hoe zijn nieuwste creatie uit witmetalen delen wordt opgebouwd. De oplage bedraagt 50 stuks, de prijs is €480. Dit miniatuur was op voorhand al uitverkocht.

  De Fransman Christian Gouel is producent van kleine series miniaturen. De 1:32 John Deere 45-maaidorser is te zien als messing ‘master’ en als kant-en-klaar model. Op de foto toont Gouel hoe zijn nieuwste creatie uit witmetalen delen wordt opgebouwd. De oplage bedraagt 50 stuks, de prijs is €480. Dit miniatuur was op voorhand al uitverkocht.

 • Dieter Veddeler is de drijvende kracht achter het Duitse Agrarmodellbau.de. ‘DAS Forum für Agrarmodellbau’ neemt zich voor om voor de liefhebber oplagen van 333 stuks van Duitse trekkers op de markt te brengen. Het eerste ‘Forenmodell’ van Chinese productie uit kunsthars is deze Schlüter 650. 111 stuks in Schlüter-groen en 222 in rood, à €100. Groen is uitverkocht, in rood waren er nog een paar over.

  Dieter Veddeler is de drijvende kracht achter het Duitse Agrarmodellbau.de. ‘DAS Forum für Agrarmodellbau’ neemt zich voor om voor de liefhebber oplagen van 333 stuks van Duitse trekkers op de markt te brengen. Het eerste ‘Forenmodell’ van Chinese productie uit kunsthars is deze Schlüter 650. 111 stuks in Schlüter-groen en 222 in rood, à €100. Groen is uitverkocht, in rood waren er nog een paar over.

 • Een vooruitziende blik, of is de wens de vader van de gedachte? Een USK Challenger-kniktrekker en een Wiking Fendt 1050 vormen de basis van de Fendt 1165 van Christi-Jan Jansen uit Deurne (N.-Br.). Samen met een flinke dosis aanpassingen van details is dit een perfecte miniatuur van een trekker waar Fendt de wereld mee zou kunnen verrassen.

  Een vooruitziende blik, of is de wens de vader van de gedachte? Een USK Challenger-kniktrekker en een Wiking Fendt 1050 vormen de basis van de Fendt 1165 van Christi-Jan Jansen uit Deurne (N.-Br.). Samen met een flinke dosis aanpassingen van details is dit een perfecte miniatuur van een trekker waar Fendt de wereld mee zou kunnen verrassen.

 • Sikke Kooistra uit Oudkerk is vaste deelnemer met een diorama met zelfgebouwde miniaturen. Zijn meest recente creatie is een zelfrijdende Cebeco-spuit. Vrijwel volledig van metaal gesoldeerd, met spuitbomen voor 33 meter werkbreedte. De tank van kunststof is gemaakt uit op elkaar gelijmde, en dan glad geschuurde plaatjes kunststof.

  Sikke Kooistra uit Oudkerk is vaste deelnemer met een diorama met zelfgebouwde miniaturen. Zijn meest recente creatie is een zelfrijdende Cebeco-spuit. Vrijwel volledig van metaal gesoldeerd, met spuitbomen voor 33 meter werkbreedte. De tank van kunststof is gemaakt uit op elkaar gelijmde, en dan glad geschuurde plaatjes kunststof.

 • Lego ontdekte al langere tijd geleden de landbouw. Maar een MF 1200 moet je toch echt zelf samenstellen. Dat is de student Aardwetenschappen Henk Pieter Sterk uit het Friese Terkaple goed gelukt. Vanwege de beschikbare banden ongeveer schaal 1:12,5. Heeft elektrische aandrijving en radiografische besturing.

  Lego ontdekte al langere tijd geleden de landbouw. Maar een MF 1200 moet je toch echt zelf samenstellen. Dat is de student Aardwetenschappen Henk Pieter Sterk uit het Friese Terkaple goed gelukt. Vanwege de beschikbare banden ongeveer schaal 1:12,5. Heeft elektrische aandrijving en radiografische besturing.

 • Evert Jan van de Voort (r) is de man achter Proscale. Hij richt zich op 1:32-onderdelen voor de knutselaar. Samen met Niels van Eekelen (l) bouwde hij tien Imants-diepspitters in onderdelen. Het plan was twee stuks, maar liefhebbers uit de kennissenkring wisten het duo te overtuigen om onderdelen te maken voor nog acht extra miniaturen.

  Evert Jan van de Voort (r) is de man achter Proscale. Hij richt zich op 1:32-onderdelen voor de knutselaar. Samen met Niels van Eekelen (l) bouwde hij tien Imants-diepspitters in onderdelen. Het plan was twee stuks, maar liefhebbers uit de kennissenkring wisten het duo te overtuigen om onderdelen te maken voor nog acht extra miniaturen.

 • Ronnie Post (l) showt een zelfgebouwde New Holland 1880 in 1:32. Uiteindelijk werden het er twee. Johan Bos (r) hielp hem met de cabine en enkele andere onderdelen. Verder waren er nog twee mensen bij betrokken, bijvoorbeeld voor het 3D-printen van de banden en de wielen. Schitterend model met veel details; niet voor de verkoop.

  Ronnie Post (l) showt een zelfgebouwde New Holland 1880 in 1:32. Uiteindelijk werden het er twee. Johan Bos (r) hielp hem met de cabine en enkele andere onderdelen. Verder waren er nog twee mensen bij betrokken, bijvoorbeeld voor het 3D-printen van de banden en de wielen. Schitterend model met veel details; niet voor de verkoop.

 • Aalt van den Hoorn uit Putten is specialist in witmetalen bouwpakketten onder de naam Autodrome. Deze Massey Ferguson 1150 in 1:32 is nog een prototype. Er zijn details te verbeteren. Pas als de licentie rond is, gaat de trekker echt in productie. Waarschijnlijk door de complexiteit alleen als kant-en-klaar model. Gaat nog wel een jaar duren, en denk aan €300.

  Aalt van den Hoorn uit Putten is specialist in witmetalen bouwpakketten onder de naam Autodrome. Deze Massey Ferguson 1150 in 1:32 is nog een prototype. Er zijn details te verbeteren. Pas als de licentie rond is, gaat de trekker echt in productie. Waarschijnlijk door de complexiteit alleen als kant-en-klaar model. Gaat nog wel een jaar duren, en denk aan €300.

 • Piet Bloed uit Lauwerzijl (Gr.) is in de miniaturenwereld een bekende zelfbouwer van vooral John Deere-modellen in 1:8. Zijn laatste creatie is deze John Deere 65, een getrokken maaidorser. Op de voorgrond (nog in aanbouw) een PZ-trommelmaaier in 1:5.

  Piet Bloed uit Lauwerzijl (Gr.) is in de miniaturenwereld een bekende zelfbouwer van vooral John Deere-modellen in 1:8. Zijn laatste creatie is deze John Deere 65, een getrokken maaidorser. Op de voorgrond (nog in aanbouw) een PZ-trommelmaaier in 1:5.

 • Nederland is een typisch 1:32-land. Maar ook in het meer Amerikaanse formaat 1:16 wordt geknutseld. Daar is de Herder-maaiarm aan een Ertl-Precision van Cor Nijboer uit Nieuwleusen (Ov.) een voorbeeld van. Maaikorven zijn een typisch Nederlands fenomeen, en daarom is er in miniatuur eigenlijk niks te koop. Wil je een mooie maaikorf aan de trekker hebben, dan moet je die zelf maken.

  Nederland is een typisch 1:32-land. Maar ook in het meer Amerikaanse formaat 1:16 wordt geknutseld. Daar is de Herder-maaiarm aan een Ertl-Precision van Cor Nijboer uit Nieuwleusen (Ov.) een voorbeeld van. Maaikorven zijn een typisch Nederlands fenomeen, en daarom is er in miniatuur eigenlijk niks te koop. Wil je een mooie maaikorf aan de trekker hebben, dan moet je die zelf maken.

 • Johan Broekema uit Wildervank toont een Fendt Farmer 2 in schaal 1:3. Vijf jaar geleden gemaakt door de inmiddels overleden Duitse knutselaar Hartwich Wassen. Volledig van metaal en voorzien van een benzinemotor. Rijdt op drie versnellingen vooruit en één achteruit.

  Johan Broekema uit Wildervank toont een Fendt Farmer 2 in schaal 1:3. Vijf jaar geleden gemaakt door de inmiddels overleden Duitse knutselaar Hartwich Wassen. Volledig van metaal en voorzien van een benzinemotor. Rijdt op drie versnellingen vooruit en één achteruit.

 • Göpf Möckli is de voorzitter van de Zwitserse Agro Modell Club. Behalve verzamelaar is Möckli ook handelaar, en daardoor betrokken bij de kleinschalige productie van miniaturen. Zoon Michael bouwde deze torensilo in schaal 1:32. Of ze die ook in kleine aantallen voor de verkoop gaan produceren, staat volgens de Zwitser nog te bezien.

  Göpf Möckli is de voorzitter van de Zwitserse Agro Modell Club. Behalve verzamelaar is Möckli ook handelaar, en daardoor betrokken bij de kleinschalige productie van miniaturen. Zoon Michael bouwde deze torensilo in schaal 1:32. Of ze die ook in kleine aantallen voor de verkoop gaan produceren, staat volgens de Zwitser nog te bezien.

Of registreer je om te kunnen reageren.