Home

Nieuws

Minder trekkers afgeleverd

Er zijn dit jaar tot en met september 1875 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd in Nederland. Daarmee blijft de afzet achter bij vorig jaar, toen 1933 machines hun weg naar de klant vonden.
Dit jaar tot september zijn minder trekkers afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar.<em> Foto: Hans Prinsen</em>
Dit jaar tot september zijn minder trekkers afgeleverd dan in dezelfde periode vorig jaar. Foto: Hans Prinsen

Dat blijkt uit de laatste cijfers van Fedecom, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van landbouwmachines.

Het is het laagste aantal sinds tenminste 2008. De verkoop stokt, omdat de melkprijzen en veel akkerbouwprijzen laag zijn. Daarnaast speelt een langjarige trend dat trekkers langer meegaan en een steeds grotere capaciteit hebben een rol. Bij de compacttrekkers die ook veel buiten de agrarische sector worden ingezet, is het beeld positiever.

Marktaandelen jaar vertraagd

De marktaandelen worden altijd met een jaar vertraging bekendgemaakt. In de periode van januari tot en met september 2015 was John Deere met 406 afgeleverde machines marktleider, voor New Holland, dat 369 machines afleverde. Het concern CNH Industrial, waar naast New Holland ook de merken Case en Steyr onder vallen, verkocht wel meer dan John Deere.

Fendt was met 298 afgeleverde machines het derde grootste merk. Case en Massey Ferguson kwamen op respectievelijk 192 en 182 trekkers uit. Claas en Valtra maakten procentueel een flinke groei door.

Of registreer je om te kunnen reageren.