Home

Nieuws

Trekkermarkt kwakkelt wereldwijd

Boeren kopen wereldwijd minder trekkers en combines, of alleen tegen soms fikse kortingen.
<em>Foto: Diederik van der Laan</em>
Foto: Diederik van der Laan

De grote machinefabrikanten hebben daardoor moeite hun omzet en winst op peil te houden. In Zuid-Amerika is de klap het grootst, maar CNH Industrial en Agco zien de markt aantrekken.

CNH Industrial, het bedrijf achter Case-IH, New Holland en Steyr, zag het afgelopen kwartaal de omzet met 1,7% dalen ten opzichte van een jaar eerder, tot $5,7 miljard (€5,2 miljard). De nettowinst verbeterde, maar blijft in het licht van de betere jaren vóór 2015 mager. Bij het wat kleinere Agco, het bedrijf achter onder meer Fendt en MF, daalde de nettowinst met 40%.

Markt onder druk

Beide bedrijven zien over de hele linie verkopen onder druk staan. In Noord-Amerika en Europa spelen lagere boereninkomsten de afzet parten. Het zijn ontwikkelde markten, aldus CNH Industrial, waar boeren vaak al beschikken over modern materieel. Ze stellen de dure aankoop van nieuwe machines, vaak minder noodzakelijk dan bijvoorbeeld zaad of gewasbeschermingsmiddelen, daarom vrij snel uit zodra de inkomsten een periode tegenvallen.

In Zuid-Amerika is dat ook het geval, maar daar spelen ook wisselkoersen een rol. De Braziliaanse real en Argentijnse peso zijn sterk in waarde gedaald. In Brazilië is de overheid bovendien in financiële problemen gekomen waardoor minder gesubsidieerd krediet via staatsbanken kan worden verleend aan de sector.

Minder verkoop in China

Het tij lijkt echter te keren nu de economische groei in Brazilië en Argentinië weer verbetert en rentes op leningen zijn in Brazilië verlaagd. De verwachte verkoop van de verkopen in de regio zal daarom volgens CNH Industrial volgens de laatste ramingen 10 tot 15% zijn, en niet het eerder verwachte 15-20%. In andere regio’s is de daling van de verkopen minder groot. In Azië staan verkopen vooral onder druk omdat in China minder wordt gekocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.