Home

Nieuws

Fendt ontduikt de wet niet

Fendt omzeilt de emissie-eisen. Dat riekt naar gesjoemel, met het VW-schandaal nog vers in het geheugen. Daarom is TREKKER, behalve bij de importeur, ook te rade gegaan bij de fabrikant.

Volgens woordvoerder Sepp Nuscheler heeft Fendt met deze stap slechts tijd gewonnen, totdat Agco Power klaar is met zijn Fase IV-driecilinderkrachtbron. Dat is hooguit een kwestie van twee jaar. Tot die tijd levert Fendt zijn 200-serie in Fase IIIA-uitvoering (Tier 3).

Trekker is opnieuw goedgekeurd

Alles is keurig afgestemd met de overheden, de trekker is opnieuw goedgekeurd. Op zich was dat geen groot probleem, omdat de motorkarakteristiek niet veranderd is. Het is slechts door het aanwijzen van een nieuw nominaal toerental, in het bereik waar het vermogen sterk afneemt, dat de trekkers onder de 37 kW-grens van de wetgeving zakken. Tot zover Nuscheler.

Andere fabrikanten gebruiken flexregeling

Van gesjoemel of ontduiken van de wet is dus geen sprake, aldus Fendt. Andere fabrikanten maken in het vermogenssegment van de Fendt 200-serie nu veelal gebruik van de zogenoemde flexregeling, waarbij ze de oude voorraad motoren met Fase IIIB gebruiken. Vanaf 37 kW is sinds 1 januari 2013 Fase IIIB verplicht, vanaf 56 kW per 1-10-2014 Fase IV.

Nominaal toerental softwarematig verhoogd

Begin deze week kwam in het nieuws dat Fendt een slimmigheidje had uitgehaald om bij trekkers uit de 200-serie niet aan Fase IV van de emissie-eisen te hoeven voldoen. Fendt zou de strengere emissie-eisen omzeilen door bij de trekkers uit de 200-serie het nominaal toerental softwarematig wat te verhogen. Daardoor daalt het nominaal vermogen. Het zou gaan om trekkers in Duitsland en Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.