Home

Nieuws

Grimme Matrix volgt Kleine Synchrodrive op

Grimme kreeg met de overname van Kleine in 2012 ook een precisiezaaimachine in het programma. Het deed daar aanvankelijk niets mee, tot eind 2015 de Matrix ten tonele verscheen.

Deze precisiezaaimachine voor suikerbieten dankt zijn naam aan het driehoeksverband waarin hij het zaad kan afleggen: er ligt dan halverwege de zaaiafstand binnen een rij een zaadje in de naastliggende rij. Grimme noemt dit systeem van verenkeling Delta-zaai (een tikje verwarrend, gezien het vroegere Delta-zaaisysteem van Kongskilde in mais). De Matrix kan het zaad ook gewoon in een rechthoeksverband afleggen; of gps bepaalt het patroon van afleggen.

De Matrix komt er als 12- en 18-rijer met 45, 48 of 50 cm rijafstand. Standaard kun je met handmatig instellen tot 90 kg extra schaardruk geven; op wens levert Grimme ook een hydraulische bodemdrukregeling (tot 190 kg extra). Direct boven het kouter zit de mechanische verenkeling - een van binnenuit gevulde, gegoten aluminium cellenschijf met zes cellen. Optioneel zijn schijven voor cichorei of koolzaad. Na het verenkelen hoeven de pillen nog maar 2,5 cm naar beneden in het zaaivoortje te vallen. De cellenschijf wordt elektrisch aangedreven. Elk zaai-aggregaat heeft rechts een motor, weggebouwd achter een bescherming tegen stof. Je kunt de machine met elke willekeurige Isobus-terminal bedienen. Standaard levert Grimme de CCI 100 mee. Lees voor meer details de digitale Trekker 329, vanaf pagina 42.

Veelbelovend

De eerste indruk van de bediening is veelbelovend. Wij denken dat de Matrix eerdere successen van de Kleine-machines voort kan zetten, want de gelijkenis met de SynchroDrive is groot (en de zaaitechniek uitgebreid). Grimme begint komend zaaiseizoen met een beperkt aantal machines. De Matrix 1200 kost €38.900 en de 1800 €58.500.

Foto

 • Elke cellenschijf heeft een elektromotor. Voor de foto is de stofbeschermkap even afgebouwd.

  Elke cellenschijf heeft een elektromotor. Voor de foto is de stofbeschermkap even afgebouwd.

 • De zaadafleg loopt via een cellenschijf met ces cellen, optimaal bij een rijsnelheid van ongeveer 6,5 km/u.

  De zaadafleg loopt via een cellenschijf met ces cellen, optimaal bij een rijsnelheid van ongeveer 6,5 km/u.

 • De opbouw van de zaaiaggregaten is ongeveer gelijk aan die van de vroegere SynchroDrive van Kleine.

  De opbouw van de zaaiaggregaten is ongeveer gelijk aan die van de vroegere SynchroDrive van Kleine.

 • De afleg in driehoeksverband heet bij Grimma Delta-zaai. Het werkte goed bij onze bezoeken.

  De afleg in driehoeksverband heet bij Grimma Delta-zaai. Het werkte goed bij onze bezoeken.

Of registreer je om te kunnen reageren.