Home

Nieuws

John Deere voorspelt daling trekkerverkoop

De Amerikaanse machinefabrikant denkt dat in 2016 opnieuw minder trekkers en combines worden verkocht wereldwijd. John Deere verlaagt zijn verwachtingen voor het lopende boekjaar.

Eerder werd verwacht dat de omzet 7% zou dalen, maar de fabrikant gaat nu uit van een daling van 10%. Het bedrijf verwacht dat de industrie in 2016 15 tot 20% minder landbouwmachines verkoopt in de Verenigde Staten en Canada. In de EU blijven de verkopen volgens John Deere gelijk of dalen ze tot 5%. Ook voor Zuid-Amerika voorziet de fabrikant een forse daling van de verkopen, 10 tot 15%.

Dalende boereninkomens, lage prijzen

De malaise is het gevolg van dalende boereninkomens. De graanprijs is wereldwijd laag en vooral in Europa worden boeren ook geraakt door een lage melkprijs. Ze investeren daarom minder in groot materieel. In Brazilië vallen investeringen deels weg nu de overheid goedkoop krediet voor de sector beperkt.

Hinder van hardere dollar

Het afgelopen kwartaal zag John Deere de winst met 34% afnemen tot 254,4 miljoen dollar (€230 miljoen). De omzet daalde 13% tot omgerekend €5 miljard. Het bedrijf verkocht minder, maar had ook last van de hardere dollar. In het buitenland gerealiseerde omzet valt daarom in dollars lager uit.

Verkoop daalt van machines met veel pk's

John Deere verwacht dat in het lopende boekjaar de omzet met landbouwmachines 10% zal dalen. Daar zit een negatief wisselkoerseffect van 4 procentpunt in. John Deere denkt dat vooral minder machines met veel pk's worden verkocht. Ongunstig, want hierop maakt het bedrijf meer marge.

Volgens topman Samuel Allen is geen man overboord. "Alle activiteiten van Deere bleven solide winsten opleveren." Het bedrijf sneed de laatste tijd al flink in de kosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.