Home

Nieuws

Koekjes van eigen stro

Op de Agritechnica onderscheidde de Duitse DLG de Krone Premos 5000 met een gouden medaille. Nieuw is de machine, zeker, maar het concept bestaat al heel lang. Zowel getrokken als zelfrijdend.

De Premos van Krone is een variant op een systeem dat in de Verenigde Staten al in 1961 op de markt kwam. Dat was bedoeld om niet alleen de hooiwinning, maar ook de opslag en verwerking van het gewas volledig te mechaniseren.

Foto

 • In de jaren vijftig waren er al experimenten met stationaire machines. En International Harvester had eind dat decennium al een 'field cuber', al zag het er geen heil in om die op de markt te brengen. De eerste doorbraak was in 1961: een getrokken machine van Lundell die je gerust de voorloper van de Krone Premos kunt noemen. Die fabrikant introduceerde zijn field cuber om de hooibouw volledig te mechaniseren. <em>Afbeeldingen: Heritage Iron Magazine</em>

  In de jaren vijftig waren er al experimenten met stationaire machines. En International Harvester had eind dat decennium al een 'field cuber', al zag het er geen heil in om die op de markt te brengen. De eerste doorbraak was in 1961: een getrokken machine van Lundell die je gerust de voorloper van de Krone Premos kunt noemen. Die fabrikant introduceerde zijn field cuber om de hooibouw volledig te mechaniseren. Afbeeldingen: Heritage Iron Magazine

 • Massey Ferguson bracht (met kleine wijzigingen in het uiterlijk) exact dezelfde machine op de markt. Lundell noemde zijn versie de  Wafer King, bij Massey Ferguson heette het de Hay Packer.

  Massey Ferguson bracht (met kleine wijzigingen in het uiterlijk) exact dezelfde machine op de markt. Lundell noemde zijn versie de  Wafer King, bij Massey Ferguson heette het de Hay Packer.

 • Lundell bood zijn getrokken machine aan voor $8.000, Massey Ferguson adverteerde voor $7.930. Naar keuze met een 150 pk V8 Chrysler-benzinemotor of een 125 pk Caterpillar-diesel.

  Lundell bood zijn getrokken machine aan voor $8.000, Massey Ferguson adverteerde voor $7.930. Naar keuze met een 150 pk V8 Chrysler-benzinemotor of een 125 pk Caterpillar-diesel.

 • Erg profijtelijk zijn de Amerikaanse machines niet geworden. De enige die er enig succes mee had, is John Deere. Dat introduceerde in 1965 een zelfrijdende Hay Cuber, en voerde die bijna 20 jaar lang in het programma. Tussen 1955 en 1965 zijn patenten voor mobiele cubers verleend aan John Deere, Sperry Rand (New Holland), International Harvester, Ford en Massey Ferguson; maar alleen Lundell en Deere hebben ze werkelijk geproduceerd.

  Erg profijtelijk zijn de Amerikaanse machines niet geworden. De enige die er enig succes mee had, is John Deere. Dat introduceerde in 1965 een zelfrijdende Hay Cuber, en voerde die bijna 20 jaar lang in het programma. Tussen 1955 en 1965 zijn patenten voor mobiele cubers verleend aan John Deere, Sperry Rand (New Holland), International Harvester, Ford en Massey Ferguson; maar alleen Lundell en Deere hebben ze werkelijk geproduceerd.

 • Het begon bij John Deere in 1965 met het type 400. De essentie van de machine is nooit gewijzigd. De 400 had een doekopraper, zoals we dat van de graszaadoogst kennen. De 425 was een opgewaardeerde versie met een pick-uptrommel volgens het principe van een opraappers.

  Het begon bij John Deere in 1965 met het type 400. De essentie van de machine is nooit gewijzigd. De 400 had een doekopraper, zoals we dat van de graszaadoogst kennen. De 425 was een opgewaardeerde versie met een pick-uptrommel volgens het principe van een opraappers.

 • Voorafgaand aan de introductie van de Hay Cuber presenteerde John Deere in 1964 al het type 10 Hi-Density baler als antwoord op de vraag naar een systeem om de transportkosten van hooi te verlagen. Dat speelde met name in Californië vanwege de grote omvang van de melkveebedrijven (wat in Nederland pas 50 jaar later de aanduiding 'mega' zou krijgen). Dit was een conventionele opraappers die met een tweemaal zo hoge dichtheid perste als een gewone hogedrukpers.</p>
<p>Om twee redenen maakte de Hi-Density baler geen opgang. Om te beginnen moest bij hoge persdichtheid het hooi erg droog zijn. Maar vooral: de balen waren ook dubbel zo zwaar als gewone hooibalen. Laden en lossen was wel enigszins te mechaniseren, maar er kwam in die tijd bij de kleine baaltjes nog genoeg handwerk aan te pas. En daar waren ze veel te zwaar voor.

  Voorafgaand aan de introductie van de Hay Cuber presenteerde John Deere in 1964 al het type 10 Hi-Density baler als antwoord op de vraag naar een systeem om de transportkosten van hooi te verlagen. Dat speelde met name in Californië vanwege de grote omvang van de melkveebedrijven (wat in Nederland pas 50 jaar later de aanduiding 'mega' zou krijgen). Dit was een conventionele opraappers die met een tweemaal zo hoge dichtheid perste als een gewone hogedrukpers.

  Om twee redenen maakte de Hi-Density baler geen opgang. Om te beginnen moest bij hoge persdichtheid het hooi erg droog zijn. Maar vooral: de balen waren ook dubbel zo zwaar als gewone hooibalen. Laden en lossen was wel enigszins te mechaniseren, maar er kwam in die tijd bij de kleine baaltjes nog genoeg handwerk aan te pas. En daar waren ze veel te zwaar voor.

 • Wereldwijd worden jaarlijks enkele duizenden tonnen hooi tot kleine blokjes ('cubes') geperst. Deels nog met zelfrijders van John Deere, maar de meerderheid met stationair opgestelde persen. De verdienste van deze hooikoekjes is dat het voer - meer dan kortgehakseld materiaal - zijn structuur behouden. Volumevermindering en de mogelijkheid om de verwerking volledig te mechaniseren waren de belangrijkste drijfveren.

  Wereldwijd worden jaarlijks enkele duizenden tonnen hooi tot kleine blokjes ('cubes') geperst. Deels nog met zelfrijders van John Deere, maar de meerderheid met stationair opgestelde persen. De verdienste van deze hooikoekjes is dat het voer - meer dan kortgehakseld materiaal - zijn structuur behouden. Volumevermindering en de mogelijkheid om de verwerking volledig te mechaniseren waren de belangrijkste drijfveren.

 • Warren & Baerg is een Californisch bedrijf dat in 1966 cubes begon te persen met een John Deere-zelfrijder. De twee firmanten perfectioneerden de persrotor, en verkopen hun versie van het systeem al jarenlang als stationaire opstelling. De capaciteit is rond 8 ton per uur. Daar staat dan een 200 pk elektromotor voor. Wereldwijd zouden er een stuk of 350 in bedrijf zijn.

  Warren & Baerg is een Californisch bedrijf dat in 1966 cubes begon te persen met een John Deere-zelfrijder. De twee firmanten perfectioneerden de persrotor, en verkopen hun versie van het systeem al jarenlang als stationaire opstelling. De capaciteit is rond 8 ton per uur. Daar staat dan een 200 pk elektromotor voor. Wereldwijd zouden er een stuk of 350 in bedrijf zijn.

 • Warren & Baerg is ook het adres waar je terecht kunt om je John Deere-cuber te laten reviseren. Hier staan twee gereconditioneerde machines gereed voor verzending naar een klant in Egypte.

  Warren & Baerg is ook het adres waar je terecht kunt om je John Deere-cuber te laten reviseren. Hier staan twee gereconditioneerde machines gereed voor verzending naar een klant in Egypte.

 • Het vermogen kwam uit een 216 pk sterke 6V-71 Detroit-tweetakt zescilinder. De machine was deels opgebouwd uit componenten van de types 55 en 95 maaidorser. Voor de aandrijving van de vijzel en de persrotor zijn planetairen van de 5020-wieltrekker gebruikt. In 1966 stond deze machine voor $31.500 in de prijslijst. In 1982 moest de 425 Hay Cuber $93.328 kosten, plus $11.172 voor de bijbehorende hooglosser.

  Het vermogen kwam uit een 216 pk sterke 6V-71 Detroit-tweetakt zescilinder. De machine was deels opgebouwd uit componenten van de types 55 en 95 maaidorser. Voor de aandrijving van de vijzel en de persrotor zijn planetairen van de 5020-wieltrekker gebruikt. In 1966 stond deze machine voor $31.500 in de prijslijst. In 1982 moest de 425 Hay Cuber $93.328 kosten, plus $11.172 voor de bijbehorende hooglosser.

 • John Deere leverde ook cubers in stationaire opstelling. Feitelijk gaat het om dezelfde persrotor als in de zelfrijders, al was de capaciteit met maximaal 10 ton per uur wel hoger. De stationaire cuber stond in 1982 voor $30.817 op je erf, exclusief motor. Advies was om een 1.800 toeren per minuut, 150 pk elektromotor te gebruiken. Of de 216 pk tweetakt Detroit-diesel van de zelfrijder.

  John Deere leverde ook cubers in stationaire opstelling. Feitelijk gaat het om dezelfde persrotor als in de zelfrijders, al was de capaciteit met maximaal 10 ton per uur wel hoger. De stationaire cuber stond in 1982 voor $30.817 op je erf, exclusief motor. Advies was om een 1.800 toeren per minuut, 150 pk elektromotor te gebruiken. Of de 216 pk tweetakt Detroit-diesel van de zelfrijder.

 • Fahr en Claas vertoonden destijds - ter promotie van het voor die tijd revolutionaire systeem van gras oogsten - filmpjes die het hele proces in beeld brachten. Hier de promotiefilm van de <a href="http://www.downvids.net/claas-apollo-585696.html">Claas Apollo</a> (de naam was ingegeven door het maanlandingsproject van Nasa).

  Fahr en Claas vertoonden destijds - ter promotie van het voor die tijd revolutionaire systeem van gras oogsten - filmpjes die het hele proces in beeld brachten. Hier de promotiefilm van de Claas Apollo (de naam was ingegeven door het maanlandingsproject van Nasa).

 • Ook Vicon had een brikettenpers. Het ontwikkelde de machine samen met de ruwvoerleverancier Bonda. Hij perste hooi tot dichte brokken. Het systeem kun je het best omschrijven als een vijzel die als een gehaktmolen het materiaal door een nauwe matrijs perst.

  Ook Vicon had een brikettenpers. Het ontwikkelde de machine samen met de ruwvoerleverancier Bonda. Hij perste hooi tot dichte brokken. Het systeem kun je het best omschrijven als een vijzel die als een gehaktmolen het materiaal door een nauwe matrijs perst.

 • Lundell - het bedrijf dat als eerste getrokken field cubers op de markt bracht - bestaat nog steeds. Het was lange tijd leverancier van onder andere klepelmaaiers. In de landbouw zijn ze niet meer actief, maar de persrotor is nog steeds in productie. Tegenwoordig echter meer gericht op afvalverwerking, zoals het tot pellets persen van plastic afval. In 1983 brachten het nog een cuber voor gebruik op de boerderij op de markt. Die werd aangedreven op de aftakas van de trekker.

  Lundell - het bedrijf dat als eerste getrokken field cubers op de markt bracht - bestaat nog steeds. Het was lange tijd leverancier van onder andere klepelmaaiers. In de landbouw zijn ze niet meer actief, maar de persrotor is nog steeds in productie. Tegenwoordig echter meer gericht op afvalverwerking, zoals het tot pellets persen van plastic afval. In 1983 brachten het nog een cuber voor gebruik op de boerderij op de markt. Die werd aangedreven op de aftakas van de trekker.

 • Even googelen op 'hay cubes' levert een aantal websites van bedrijven in de VS en Canada die ze leveren. Op de website van <a href="http://www.harlanfeed.com/process.html">Harlan Feed</a> krijg je snel overzicht van de manier waarop het proces in elkaar steekt.

  Even googelen op 'hay cubes' levert een aantal websites van bedrijven in de VS en Canada die ze leveren. Op de website van Harlan Feed krijg je snel overzicht van de manier waarop het proces in elkaar steekt.

 • Op internet zijn diverse leuke filmpjes te bekijken van de John Deere-<a href="https://www.youtube.com/watch?v=bCf0vweRV9w">hay cuber</a> in actie. Met wat de Amerikanen de screaming Jimmy noemen in de hoofdrol. Als er iets is waar de Detroit-tweetakts zich onsterfelijk mee hebben gemaakt, dan is dat het <a href="https://www.youtube.com/watch?v=Pt5FMoqiH44">geluid van de motor</a>; mede als gevolg van de toepassing van een roots blower.</p>
<p> 

  Op internet zijn diverse leuke filmpjes te bekijken van de John Deere-hay cuber in actie. Met wat de Amerikanen de screaming Jimmy noemen in de hoofdrol. Als er iets is waar de Detroit-tweetakts zich onsterfelijk mee hebben gemaakt, dan is dat het geluid van de motor; mede als gevolg van de toepassing van een roots blower.

   

 • Koekjes van eigen stro

Of registreer je om te kunnen reageren.