Home

Nieuws

Rumptstad-ploeg van eigen bodem

Rumptstad heeft weer een volledig zelfgebouwde en -ontworpen ploeg in het programma. De Optimus is leverbaar als drie- tot zeschaar ploeg. De kop is voor alle ploegen gelijk, en afkomstig van de Ekoploeg. Geschikt tot 260 pk.

De framebalken zijn standaard voorbereid om een extra lichaam aan te schroeven. Er is keuze tussen 85, 90 of 100 cm tussen de scharen en twee hoogtes van het frame. 178 of 190 cm van punt tot punt van de schaar gemeten. Wil je volledig schijven, dan kan dat alleen op de 100 cm-uitvoering met een lange kop. De vijfschaar die TREKKER aan het werk zag was een 90 cm-uitvoering met tipkouters en schijf achterop. Die staat in het prijzenboekje voor €27.550.

Foto

 • TREKKER zag een vijfschaar met tipkouters aan het werk in de Noordoostpolder op een middelzware kleigrond. De ploegdiepte lag zo rond de 25 cm. <br /><em>Foto's: Ronald Hissink</em>

  TREKKER zag een vijfschaar met tipkouters aan het werk in de Noordoostpolder op een middelzware kleigrond. De ploegdiepte lag zo rond de 25 cm.
  Foto's: Ronald Hissink

 • Onder in de voor is een vrije ruimte van 40 cm. De ploeg is ook leverbaar met scharen en risters die de grond nog 10 cm verder opzij zetten.

  Onder in de voor is een vrije ruimte van 40 cm. De ploeg is ook leverbaar met scharen en risters die de grond nog 10 cm verder opzij zetten.

 • De draaipunten van de variabele snijbreedteverstelling zitten naast de framebalk. De houders zijn op de balk geschroefd, niet gelast.

  De draaipunten van de variabele snijbreedteverstelling zitten naast de framebalk. De houders zijn op de balk geschroefd, niet gelast.

 • De voorscharen staan met de steel min of meer los in een houder. Een pen met splitpen bepaalt de werkdiepte; je kunt de voorschaar dus zonder gereedschap verstellen.

  De voorscharen staan met de steel min of meer los in een houder. Een pen met splitpen bepaalt de werkdiepte; je kunt de voorschaar dus zonder gereedschap verstellen.

 • Het verstelmechanisme van de voorscharen zit verscholen achter wegklapbare kunststof kappen. Dat geeft een afgewerkte uitstraling en voorkomt stropen van gewasresten rond de uitstekende pennen.

  Het verstelmechanisme van de voorscharen zit verscholen achter wegklapbare kunststof kappen. Dat geeft een afgewerkte uitstraling en voorkomt stropen van gewasresten rond de uitstekende pennen.

 • Wat er uitziet als twee draaipunten, zijn in werkelijkheid twee pennen die de breedte en de hoek van de voorscharen bepalen. Zonder gereedschap te verzetten.

  Wat er uitziet als twee draaipunten, zijn in werkelijkheid twee pennen die de breedte en de hoek van de voorscharen bepalen. Zonder gereedschap te verzetten.

 • De Optimus wentelt overbuik. Dat is om te bouwen naar overrug wentelen. Overbuik is handig om een kant ondiep af te ploegen, maar naarmate de ploeg langer wordt, vergt het meer kracht om te wentelen. Vanaf de vijfschaar is overrug om die reden aan te bevelen.

  De Optimus wentelt overbuik. Dat is om te bouwen naar overrug wentelen. Overbuik is handig om een kant ondiep af te ploegen, maar naarmate de ploeg langer wordt, vergt het meer kracht om te wentelen. Vanaf de vijfschaar is overrug om die reden aan te bevelen.

 • Echter, bij het uit de cilinder zetten van de ploeg gaat de ploegbalk bij de Vario in de lengte zwenken. Om een kant af te ploegen met de ploeg iets overbuik, moet je eerst een kraan omzetten om het zwenken te blokkeren.

  Echter, bij het uit de cilinder zetten van de ploeg gaat de ploegbalk bij de Vario in de lengte zwenken. Om een kant af te ploegen met de ploeg iets overbuik, moet je eerst een kraan omzetten om het zwenken te blokkeren.

 • De kop van de ploeg is bekende techniek. Een draadspindel (rechts onderin) verschuift de ploeg in de breedte en een cilinder (links) bepaalt de hoek van de framebalk. Daarmee corrigeer je de werkbreedte van de eerste schaar. Uiteindelijk bepalen deze twee samen de treklijn.

  De kop van de ploeg is bekende techniek. Een draadspindel (rechts onderin) verschuift de ploeg in de breedte en een cilinder (links) bepaalt de hoek van de framebalk. Daarmee corrigeer je de werkbreedte van de eerste schaar. Uiteindelijk bepalen deze twee samen de treklijn.

 • De schijven stel je in de breedte door een bout te lossen en dan met een tweede bout de steel op juiste breedte te zetten. Dat is even sleutelen, maar is in principe een eenmalige en erg nauwkeurige afstelling.

  De schijven stel je in de breedte door een bout te lossen en dan met een tweede bout de steel op juiste breedte te zetten. Dat is even sleutelen, maar is in principe een eenmalige en erg nauwkeurige afstelling.

 • Nette schaalverdeling op het loopwiel. Bij het wentelen helpt een cilinder het wiel makkelijk om te klappen.

  Nette schaalverdeling op het loopwiel. Bij het wentelen helpt een cilinder het wiel makkelijk om te klappen.

 • Achterop is een verlichtingsbalk optie. Die kun wegklappen, en dan komt de achterkant van de balk vrij. Die heeft een deurtje, waardoor je hem kunt gebruiken voor gereedschap of als bergplek voor de documentatie.

  Achterop is een verlichtingsbalk optie. Die kun wegklappen, en dan komt de achterkant van de balk vrij. Die heeft een deurtje, waardoor je hem kunt gebruiken voor gereedschap of als bergplek voor de documentatie.

 • Niet iedereen heeft dezelfde mening over het ideale ploegbeeld. Maar het Rumptstad 480-rister heeft al langere tijd bewezen ook op stugge grond egaal gesloten ploegwerk af te leveren.

  Niet iedereen heeft dezelfde mening over het ideale ploegbeeld. Maar het Rumptstad 480-rister heeft al langere tijd bewezen ook op stugge grond egaal gesloten ploegwerk af te leveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.