Home

Nieuws

Kubota lijft Great Plains in

Het Japanse Kubota heeft met het Amerikaanse Great Plains een principeakkoord gesloten voor overname van laatstgenoemde. Zo wil Kubota een compleet werktuigenpakket kunnen aanbieden op vooral de Noord-Amerikaanse markt.

Het is dezelfde strategie die de Japanners ook in Europa volgen. Aan deze kant van de Atlantische oceaan werd bijvoorbeeld de Kverneland Group al toegevoegd aan de portefeuille. Kubota werkte de laatste tijd al samen met Great Plains. Het leverde voor de Amerikanen een aantal kleinere werktuigen, bijvoorbeeld maaimachine's, klepelaars en frezen. Dat paste goed bij het aanbod aan vooral grote machines van Great Plains. Omgekeerd werden grondbewerkingsmachines van Great Plains-dochter Land Pride verkocht via Kubota-kanalen.

Half juni definitief

Deze samenwerking wordt nu dus flink geïntensiveerd. Voordelen voor beide partijen zijn een completer aanbod en een betere toegang tot de markt. Wellicht kan ook de Kverneland Group (Kverneland, Vicon) de afzet van 'meer Europese machines' richting VS vergroten. In hoeverre Great Plains-producten naar Europa komen, is nog onduidelijk. De Amerikanen waren met hun producten tot nog toe alleen actief in Oekraïne en een beetje in Oost-Europa, en namen Sumo in het VK over.

Het fusie-voornemen ligt nu ter goedkeuring bij de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Naar verwachting volgt half juni de formalisering, en gaat Kubota werken aan het samenvoegen van de organisaties om er zo veel mogelijk synergie-voordelen uit te halen.

Foto

  • Great Plains-dochter Land Pride maakt vooral de kleinere machines. <br /><em>Foto's: fabrikant</em>

    Great Plains-dochter Land Pride maakt vooral de kleinere machines.
    Foto's: fabrikant

  • Great Plains neemt de grote tot reuzengrote exemplaren voor zijn rekening.

    Great Plains neemt de grote tot reuzengrote exemplaren voor zijn rekening.

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.