Home

Nieuws

Maisprikker: revolutionair zaaien

Van den Broek Mechanisatie ontwikkelde een nieuw type zaaimachine. Deze prikt de zaden in onbewerkte grond of tussen het aanwezige gewas. Zonder zaaibedbereiding.

Met de maisprikker zaai je mais in onbewerkte grond of tussen gewassen. Een zaaibedbereiding is niet nodig. Dit bespaart diesel, manuren en roering in de grond. Dit brengt dezelfde voordelen met zich mee als maisteelt in stroken. Het bodemleven kan ongestoord zijn gang gaan en de structuur blijft behouden.

Na een grote rondvraag bleek volgens George Laan van Van den Broek Mechanisatie dat een maiszaadje eigenlijk maar twee eisen stelt om uit te groeien: liggen op een vaste ondergrond, en dit op zo'n 4,5 centimeter diepte. Met andere woorden, al die moeite voor een zaaibedbereiding is overbodig. Dan rest alleen de vraag hoe je het zaadje op de juiste plek krijgt. Dit kan met een kruising tussen soort spaakwielbemester en een pneumatische schijvenzaaimachine. Noem het een maisprikker.

Strokenteelt light

Van den Broek Mechanisatie uit Moordrecht ontwikkelde de maisprikker dit jaar. Ze raakten geïnspireerd door een demonstratie van maisteelt in stroken. Een zware trekker had zijn handen vol aan een strokenfrees, en haalde maar een beperkte capaciteit. Als iets veel energie kost, moet je kijken of dat anders kan, stelt George Laan van Van den Broek Mechanisatie.

Lees het complete verhaal in het mei-nummer van TREKKER, op pagina 34.

Foto

  • Het is niet moeilijk voor te stellen dat de machine vuilgevoelig is. Hier is over nagedacht: de maisprikker is rijkelijk uitgerust met borstels en schrapers. Ook zitten in de holle zaaipunten kleine pennen gemonteerd die door middel van een nokkenas naar buiten stoten, om de openingen van grond te ontdoen. <em>Foto's: Bob Karsten</em>

    Het is niet moeilijk voor te stellen dat de machine vuilgevoelig is. Hier is over nagedacht: de maisprikker is rijkelijk uitgerust met borstels en schrapers. Ook zitten in de holle zaaipunten kleine pennen gemonteerd die door middel van een nokkenas naar buiten stoten, om de openingen van grond te ontdoen. Foto's: Bob Karsten

  • Na vorig jaar het concept met de hand te hebben getest, is besloten dit jaar een prototype te bouwen. Dus eerst maar een tweerijer. Als de teelt dit jaar weer een succes blijkt, dan kunnen we wellicht meer verwachten. Denk aan een bredere machine, meer opties en mogelijkheden, en direct zaaien achter een mesttank of sleepslang.

    Na vorig jaar het concept met de hand te hebben getest, is besloten dit jaar een prototype te bouwen. Dus eerst maar een tweerijer. Als de teelt dit jaar weer een succes blijkt, dan kunnen we wellicht meer verwachten. Denk aan een bredere machine, meer opties en mogelijkheden, en direct zaaien achter een mesttank of sleepslang.

Of registreer je om te kunnen reageren.