Home

Nieuws 1604 bekeken

Krone Premos is hot

5 ton pellets per uur, benodigde trekker minimaal 400 pk, prijs €250.000 en al 480 geïnteresseerden. Dat is de mobiele 'brokjesmaker' ofwel pellet-oogstmachine Premos 5000 van Krone in een notendop.

De fabrikant toonde de machine deze week voor het eerst aan het publiek, werkend in luzernestro tijdens de Krone & Lemken persdagen in het Hongaarse Sopronhorpács. De bijna 140 aanwezige journalisten stortten zich en masse op de bijzondere machine. Veel inspanning hoefden ze daar - gelukkig maar, bij temperaturen rond 30 graden - niet voor te doen. Want tijdens de opwarmfase is amper te zien dat de trekker rijdt.

400 pk is krap aan

Die lage snelheid is nodig om de twee perswalsen van 80 cm breed en 80 cm doorsnee op te warmen naar de bedrijfstemperatuur van minimaal 70 graden. De John Deere 8730 R met nominaal 298 kW (405 pk) moet er hoorbaar voor door de knieën. 400 pk is dan ook de minimale vermogensbehoefte die Krone voor de Premos 5000 opgeeft. Daar doet het lichte zwad luzernestro weinig aan af.

Na circa 50 meter zijn de twee perswalsen op bedrijftemperatuur en neemt de snelheid licht toe tot naar schatting 3 à 4 km/u. Het aantal 'brokjes' dat per minuut via het transportbandje in de bunker voor 5.000 kilo belandt, neemt hierdoor zichtbaar toe. Volgens Krone is de capaciteit 3 tot maximaal 5 ton per uur, drie- tot vijfmaal groter dan de bestaande stationaire pelletmachines.

De demo op de eerste dag ging helaas niet door omdat de Premos er tijdens het proefdraaien mee ophield. Gelukkig was het luzernestro op de tweede dag droog genoeg (maximaal 20 procent vocht) om de gerepareerde machine alsnog in actie te zien. Het mag dan een eerste prototype zijn met hier en daar problemen, Krone heeft naar eigen zeggen al een wachtlijst met 480 geïnteresseerden. Het plan is dat de Premos in 2018 in een eerste gelimiteerde oplage leverbaar wordt, en in de jaren erna in hogere aantallen.

Ook buiten seizoen bruikbaar

Voor stationair gebruik is optioneel een invoerband met balenfrees leverbaar. Dan kun je ook buiten het seizoen pakken stro vanuit opslag tot pellets verwerken. Krone positioneert de Premos boven de Big Pack-grootpakpers; hij gaat rond de €250.000 kosten. Deze positionering is onderdeel van de Premos-business case van Krone. Maar daarover meer in het komende dubbeldikke zomernummer van TREKKER dat 21 juli verschijnt.

Foto

  • Tijdens de opwarmfase van de twee persrollen is het aantal pellets dat via het transportbandje in de bunker belandt nog zeer gering. <em>Foto's: René Koerhuis</em>

    Tijdens de opwarmfase van de twee persrollen is het aantal pellets dat via het transportbandje in de bunker belandt nog zeer gering. Foto's: René Koerhuis

  • Het bescheiden zwad luzernestro is rond 12 uur 's middags droog genoeg om pellets te maken.

    Het bescheiden zwad luzernestro is rond 12 uur 's middags droog genoeg om pellets te maken.

  • Eenmaal opgewarmd, belanden er meer korrels in de bunker. De zeef met inwendige vijzel werpt alleen hele pellets op de transportband. Gebroken pellets gaan via de zeef retour.

    Eenmaal opgewarmd, belanden er meer korrels in de bunker. De zeef met inwendige vijzel werpt alleen hele pellets op de transportband. Gebroken pellets gaan via de zeef retour.

Of registreer je om te kunnen reageren.