Home

Nieuws

Kubota wil zelfrijdende landbouwmachines

Trekkerfabrikant Kubota en telecomgigant NTT gaan samen landbouwtechnologie ontwikkelen, waaronder 'big data'-applicaties en een zelfrijdende trekker. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei.

Zelfrijdende landbouwmachines zouden vanaf 2018 op de markt kunnen worden gebracht in Japan en later elders.

Kubota is de vierde grootste fabrikant van landbouwmachines, na John Deere, Case New Holland en Agco, het bedrijf achter onder meer Massey Ferguson en Fendt. Vorig jaar tekende Kubota voor een totale omzet van 1 biljoen yen (€8,2 miljard) waarvan een deel met bouwmachines, maar het grootste deel met trekkers is gerealiseerd.

NTT is ongeveer 11 keer zo groot en is volgens zakenblad Fortune het derde grootste telecombedrijf wereldwijd. Een monsterverbond van miljardenconcerns dus. Het doel is akkers te voorzien van sensoren die onder meer temperatuur en vochtigheid meten en drones foto's te laten maken van de gewassen. Zo kan de groei van gewassen in kaart worden gebracht.

Eerste applicaties voor rijstteelt en suikerproductie

Kubota brengt volgens Nikkei in het initiatief applicaties en sensoren in. NTT levert GPS-technologie en systemen die het weer voorspellen en bijvoorbeeld de beste zaaitijd, oogsttijd en tijd om pesticiden te spuiten helpen bepalen. Naar verwachting zullen de eerste applicaties voor de Aziatische markt en dus de rijstteelt en suikerproductie bedoeld zijn.

Kubota is niet de eerste partij in de machinebusiness die zich op het gebruik van 'big data' stort. Ook de concurrentie zet minder in op steeds grotere stalen kolossen, en steeds meer op een slim en economisch gebruik. Kubota boert met kleinere en middelgrote trekkers goed in Azië, Brazilië en de VS, maar in Nederland is Kubota een klein merk.

De samenwerking tussen Kubota en NTT kan wellicht soelaas bieden voor de Japanse landbouw, die wordt bedreigd door een steeds oudere boerenstand en een ambitieus handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan, waaronder grote landbouwexporteurs als Australië en de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.