Home

Nieuws laatste update:22 jul 2016

VVD en CDA willen alleen kenteken voor snelle trekkers

VVD en CDA willen het trekkerkenteken alleen invoeren voor trekkers waarvoor vanuit de EU een APK-plicht gaat gelden.

Het gaat dan om trekkers met een constructiesnelheid die hoger is dan 40 kilometer per uur. CDA-Kamerlid Martijn van Helvert heeft hiervoor een amendement ingediend om het wetsvoorstel over de trekkerkentekening te wijzigen. Ook VVD-Kamerlid Barbara Visser heeft een amendement ingediend om de wet op dit punt te wijzigen.

Centrale registratie

Volgens de Europese richtlijn gaat de APK-plicht gelden voor landbouw- en bosbouwtrekkers met een maximumconstructiesnelheid van meer dan 40 km/u. Dit maakt een centrale registratie van typen goedgekeurde voertuigen noodzakelijk. Dit wil minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) doen door de kentekenplicht in te voeren voor alle landbouwvoertuigen die op de openbare weg komen. Ook aanhangwagens moeten volgens het wetsvoorstel een kenteken krijgen.

Maximumconstructiesnelheid

CDA en VVD willen de sector niet met extra regels en kosten belasten, waardoor ze de kentekenplicht willen beperken tot voertuigen die een maximumconstructiesnelheid hebben van meer dan 40 km/u. Trekkers en aanhangers die deze maximumconstructiesnelheid niet halen, willen de partijen daarmee uitzonderen van deze kentekenplicht.

De Tweede Kamer debatteert maandag over het wetsvoorstel over de invoering van kentekens voor trekkers. Als de wet aangenomen wordt, moeten trekkers vanaf 1 januari 2017 voorzien worden van een kenteken.

Op 10 september is het Trekker Festival, voor alle liefhebbers van trekkers en landbouwvoertuigen. Bent u er ook bij?

Mariska Vermaas

Of registreer je om te kunnen reageren.