Home

Nieuws

AVR schuurt in met Cobra en Falcon

Het Belgische AVR presenteert nieuwe inschuurtechniek. De Cobra is een hallenvuller met een lengte van 15, 17 of 19 meter. De breedte van de band is telkens 80 cm. De Falcon is een stortbunker met 2,4 meter werkbreedte op de rollenset, en een lengte van 4,5 of 6 meter.

Uniek volgens AVR zijn de volledig zachte bunkerbodem van de Falcon en de ongeëvenaarde capaciteit van de Cobra, dit dankzij de dubbele aandrijving met beklede trommelmotoren. Nieuw bij de Cobra is de hydraulische wielaandrijving. De contragewichten zitten op de zijkant, waardoor er geen afdichting is onder de transportband. Dit gaat ophoping van aarde tegen. Het besturingssysteem (Canbus) met touchscreen en robuust toetsenbord is volledig nieuw ontwikkeld door AVR.

De transportband is elektrisch aangedreven, dit vergt minder vermogen bij dezelfde belasting. De machine is goed toegankelijk voor onderhoud en controle, en stabiel dankzij ruim bemeten contragewichten aan beide zijkanten. De traploos instelbare snelheid van de hydraulisch aangedreven wielen zorgt voor een gelijkmatige verdeling/toevoer van aardappelen in de schuur.

Zonder slippen

De dubbele instorttrechter garandeert ook bij een steile positie van de band een goede afdichting. Doordat de trechter zo laag mogelijk zit, is de valhoogte klein. De dubbele aandrijving is trekkend opgesteld, en dankzij het dubbele contactoppervlak draait de band zonder slippen. Bovendien drukken de insnoerrollen bij de motoren de transportband goed tegen de trommel van de aandrijving, wat nog eens 10 tot 15 procent meer contactoppervlak oplevert.

Dankzij wand- en productsensoren kun je de schuur semi-automatisch vullen, ook tussen virtuele muren (bijvoorbeeld voor complexere bewaarloodsen).

Demo's op komst

De naam Falcon is door de medewerkers bedacht voor "een krachtig, robuust toestel, en misschien lijken de zijschotten wel wat op z'n gespreide vleugels". De naam Cobra verwijst naar de vorm en bewegingen van deze gifslang, die je met wat fantasie terugziet in de lange hallenvuller.

Inschuurdemonstraties vinden plaats tijdens de Aardappeldemodag in Westmaas (Z.-H.) en Potato Europe in Villers-Saint-Christophe (F.).

Foto

  • De nieuwe stortbunker van AVR kreeg de naam Falcon mee. <em>Foto's: AVR</em>

    De nieuwe stortbunker van AVR kreeg de naam Falcon mee. Foto's: AVR

  • Het is lang en dun en slingert van links naar rechts: de Cobra

    Het is lang en dun en slingert van links naar rechts: de Cobra

Eric Wientjes

Of registreer je om te kunnen reageren.