Home

Nieuws

Case New Holland verkoopt minder

CNH Industrial heeft het eerste halfjaar met de verkoop van landbouwmachines minder omzet en winst geboekt.

Boeren investeren minder nu gewasprijzen laag zijn, wisselkoersen zitten tegen en in Brazilië komen boeren minder snel aan krediet. Het bedrijf achter de merken Case-IH, New Holland en Steyr ziet de afzet van trekkers en combines in alle werelddelen dalen.

Wisselkoersen

De landbouwdivisie van CNH Industrial boekte in de eerste 6 maanden $4,9 miljard (€4,5 miljard) omzet en dat is 12,1% minder dan een jaar eerder. De koersen van wisselkoersen zaten tegen. De Braziliaanse real, Russische roebel, Argentijnse peso en Oekraïense hryvnia daalden in waarde, waardoor de machines van CNH Industrial voor veel boeren relatief duurder werden.

Maar waren wisselkoersen gelijk gebleven, dan was de omzet nog steeds bijna 10% gedaald. Het agrarische onderdeel boekte een operationele winst van omgerekend €355 miljoen en dat is 7,9% minder dan een jaar eerder. Hoopgevend is dat drie kwart van de winst werd gerealiseerd in de laatste 3 maanden, wat een verbetering van de markt suggereert.

In Latijns-Amerika zag CNH Industrial de afzet dalen van oogstmachines, maar liep de afzet van suikerrietcombines wel opvallend goed.<br /><em>Foto: Henk Riswick </em>
In Latijns-Amerika zag CNH Industrial de afzet dalen van oogstmachines, maar liep de afzet van suikerrietcombines wel opvallend goed.
Foto: Henk Riswick

Minder verkopen

CNH Industrial geeft een overzicht van de totale machinemarkt in het afgelopen kwartaal. In Noord-Amerika bleef de afzet van trekkers met een vermogen tot 140 pk gelijk aan een jaar eerder, terwijl de afzet van machines met meer vermogen 19% daalde. De zware en dus duurdere trekkers verkopen dus minder. In de verkoopregio Europa, Midden-Oosten en Afrika daalde de afzet 5% en in Latijns-Amerika 20%.

De afzet in Azië, de kleinste markt, bleef stabiel. Ook bij de combines, waarbij in Noord-Amerika en Europa weer grote minnen te noteren zijn. In Latijns-Amerika daalde de afzet van oogstmachines ook, maar liep de afzet van suikerrietcombines wel opvallend goed.

CNH Industrial maakt naast landbouwmachines ook trucks, aandrijvingen en bouwmachines. Het concern als geheel boekte in het eerste halfjaar een verlies van omgerekend €349 miljoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.