Home

Nieuws

Compact en wendbaar: Kuhn GA 8731

Sinds een paar jaar levert Kuhn de getrokken GA 8731-zwadhark met twee rotors en middenafleg. Dit model heeft een werkbreedte van 7,80 tot 8,60 meter. Vooral de capaciteit en de wendbaarheid maken indruk onze TREKKER-werktuigtest. De compacte bouw eveneens - behalve bij transport op de weg.

Harken met grote werkbreedtes en een flinke capaciteit is niet voorbehouden aan machines met vier rotors. Ook met een dubbele rotor, zoals bij de Kuhn GA 8731 gaat dat prima. De hark is bovendien compact en laag, zodat je bij wegtransport en stalling in een niet al te hoge loods geen tandarmen hoeft af te nemen. Tenminste... de transportbreedte is afhankelijk van de werkhoogte en bedraagt bij de middelste werkhoogte 3,05 meter. Net iets te breed. Bij de kleinste werkhoogte blijft de hark wel binnen de 3 meter. Door zijn compacte bouw is de hark wendbaar en prima inzetbaar op kleinere percelen en in perceelshoeken. Het weggedrag is echt goed, en de wendbaarheid maakt indruk. De fuseebesturing maakt het werktuig goed spoorvolgend.

Niet voor alle trekkers

De GA 8731 heeft standaard cat. 2-aanspanning, optie cat. 3. De meegeleverde groothoek-aftakas van Bondioli & Pavesi beviel ons goed. Je hangt de hark zo eenvoudig achter verschillende trekkers. De draaibare steunpoot met veerbelaste bouten en een gewone handgreep is uitstekend. Naast de kabel van de goed uitgeruste verlichting moet je vier hydrauliekslangen bevestigen, voor één dubbelwerkend en één enkelwerkend ventiel en voor een drukloze retour. De slanggeleiders en de beschermende spiraalvormige mantel zijn voorbeeldig. De drukloze retour benut Kuhn voor een optimale daalfunctie van de individuele rotors. Indien nodig wordt de olie door de drukloze retour gestuurd. Dit beperkt wel het aantal trekkers dat voor de GA 8731 past. Het type trekker dat meestal voor zo'n hark staat, heeft immers niet altijd een drukloze retour vrij beschikbaar.

Wat ons betreft mag Kuhn de daalsnelheid van de individuele rotors verhogen. Zelfs als je smoring op de trekboom volledig opendraait, duurt het dalen (te) lang.

Lichtere constructie

Dankzij onder meer de nieuwe aluminium lagering van de tandarmen is elke rotor 100 kilo lichter dan bij het vorige model. De derde generatie van de Master Drive-aandrijving is van gietijzer. Deze loopt mooi en vooral ook erg rustig.

De curvebaan is niet verstelbaar. Dat hebben we niet gemist. De 13 tandarmen van de cardanisch opgehangen rotors heffen dusdanig uit dat het zwad mooi intact blijft en niet wordt losgetrokken of verstoord. Afhankelijk van de omstandigheden en de zwaarte van de snede gras of de hoeveelheid stro, loopt de Kuhn GA 8731 bij 12 tot 14 km per uur tegen zijn grenzen aan. Hij laat dan de eerste halmen achter.

Lees het volledige verslag van deze werktuigtest digitaal, op pagina's 20-23 van TREKKER. Abonneren is nog fijner. Dan leest u het blad elke maand in de luie stoel.

Foto

 • De geleiding van slangen en kabels is prima. De houder voor de aftakas mag gerust iets korter. De naar voren hellende pen zorgt voor stabiliteit tijdens het rijden.

  De geleiding van slangen en kabels is prima. De houder voor de aftakas mag gerust iets korter. De naar voren hellende pen zorgt voor stabiliteit tijdens het rijden.

 • Het optionele zeswielige onderstel is aanbevelenswaardig vanwege de zeer goede bodemvolging. De relatief zware beschermbeugel voor de rotors beviel ons goed.

  Het optionele zeswielige onderstel is aanbevelenswaardig vanwege de zeer goede bodemvolging. De relatief zware beschermbeugel voor de rotors beviel ons goed.

 • De fuseebesturing is zeer nauwkeurig en zonder speling. Om dat zo te houden, monteert Kuhn kunststof glijlagers rond de spoorstangen.

  De fuseebesturing is zeer nauwkeurig en zonder speling. Om dat zo te houden, monteert Kuhn kunststof glijlagers rond de spoorstangen.

 • De breedteverstelling van de rotors gaat hydraulisch; de kunststof glijlagers zijn nastelbaar. De slangen worden goed geleid en gewasresten en vuil kunnen zich nauwelijk ophopen.

  De breedteverstelling van de rotors gaat hydraulisch; de kunststof glijlagers zijn nastelbaar. De slangen worden goed geleid en gewasresten en vuil kunnen zich nauwelijk ophopen.

 • Het KGA 01C-bedieningskastje is overzichtelijk, maar de bediening van de schakelaars gaat niet altijd logisch. Dit vraagt enige gewenning.

  Het KGA 01C-bedieningskastje is overzichtelijk, maar de bediening van de schakelaars gaat niet altijd logisch. Dit vraagt enige gewenning.

 • De GA 8731 is bijzonder wendbaar. Ook zonder tandarmen af te nemen blijft hij tijdens transport beneden de 4,0 meter.

  De GA 8731 is bijzonder wendbaar. Ook zonder tandarmen af te nemen blijft hij tijdens transport beneden de 4,0 meter.

Of registreer je om te kunnen reageren.