Home

Nieuws

Farmet zet in op grote machines

Ooit gestart als trekkerbouwer, nu een snelgroeiende machinefabrikant die inzet op kwaliteit in plaats van flitsende marketing. Dat gevoel hielden we over aan een bezoek bij het Tsjechische Farmet. TREKKER ging in gesprek met de directie.

Het doel: in 2020 een omzet realiseren van 1 miljard Tsjechische kronen, grofweg €37 miljoen. In het seizoen 2014-2015 lag die omzet op €27 miljoen, waarvan €19 miljoen afkomstig is van de landbouwmachines en zo'n €8 miljoen van de oliepersen die het Tsjechische bedrijf eveneens produceert.

Moderne techniek, sober uiterlijk

Gaan ze dat halen? En welke visie schuilt daar achter? Om dat uit te vinden, sprak TREKKER met commercieel directeur Michal Kukula. Tijdens de rondleiding valt op dat de ambitieuze Tsjechische fabrikant vooral veel in de fabriek zelf investeerde. Zo verrasten ze ons met een moderne poedercoat-lakstraat, een automatische onderdelenopslag en tal van lasersnijders, waaronder een 3D-lasersnijder. Die laatste is zeer zeldzaam en kan ook (dikkere) profielen en kokers heel precies in de juiste 3D-vorm uitsnijden.

Het totaalplaatje contrasteert nogal met West-Europese bedrijven, aangezien het terrein zelf en vooral het centraal geplaatste administratiekantoor vooral soberheid uitademt.

Lees het volledige interview met de leiding van Farmet op de digitale uitgave van TREKKER 333. U vindt het op pagina's 58 en 59.

Farmet en Farmstore

Farmet-machines waren altijd te koop in Nederland. Heel vroeger via Zetor-importeur Praneda, en sinds 2001 via Slootsmid. Toen Farmet-vertegenwoordiger Herman van Hoorne in 2013 de overstap maakte naar importeur Farmstore in Bleskensgraaf (Z.-H.), verhuisde Farmet mee naar dat bedrijf.
Voor Nederland zijn vooral de Farmet-stoppel- en schijvencultivatoren en de Kompaktomat-zaaibedbereiders van toepassing. Farmstore verwacht - nu het negatieve imago van Oost-Europese machines verdwijnt - langzaam te groeien met Farmet.

Foto

  • Staand voor de machines en fabriekshallen van Farmet in het Tsjechische Česká Skalice: de Nederlandse importeur Adriaan van den Berg (links) en Farmets commercieel directeur Michal Kukula. <em>Foto's: Bas van Hattum</em>

    Staand voor de machines en fabriekshallen van Farmet in het Tsjechische Česká Skalice: de Nederlandse importeur Adriaan van den Berg (links) en Farmets commercieel directeur Michal Kukula. Foto's: Bas van Hattum

  • Om de omzet sneller te laten groeien, legt Farmet meer nadruk op de verkoop van grote machines. Zoals grote zaaimachines, zaaibedbereiders voor lichte en zware grond (tot 12 meter) en grote cultivatoren. Toekomstmuziek: eigen strooiers en ploegen. Ploegen koopt het nu nog bij Rabe in.

    Om de omzet sneller te laten groeien, legt Farmet meer nadruk op de verkoop van grote machines. Zoals grote zaaimachines, zaaibedbereiders voor lichte en zware grond (tot 12 meter) en grote cultivatoren. Toekomstmuziek: eigen strooiers en ploegen. Ploegen koopt het nu nog bij Rabe in.

  • De eigenaar van Farmet, de familie Žd'árský, bestond uit echte machinemensen die op het grote landbouwbedrijf zelf machines ontwikkelden. En zelfs een eigen trekker: deze Skoda Liaz St-180. Grofweg te omschrijven als een MB-trac achtige, knikbestuurde systeemtrekker, met in de cabine twee - uit het midden geplaatste - stoelen en stuurwielen, één voor elke rijrichting. Door deze bouwwijze leende de trekker zich prima als wiellader of vrachtwagen. De trekker was succesvol in Tsjechië. Het communistische regime zette eind jaren tachtig echter een streep door de productie.

    De eigenaar van Farmet, de familie Žd'árský, bestond uit echte machinemensen die op het grote landbouwbedrijf zelf machines ontwikkelden. En zelfs een eigen trekker: deze Skoda Liaz St-180. Grofweg te omschrijven als een MB-trac achtige, knikbestuurde systeemtrekker, met in de cabine twee - uit het midden geplaatste - stoelen en stuurwielen, één voor elke rijrichting. Door deze bouwwijze leende de trekker zich prima als wiellader of vrachtwagen. De trekker was succesvol in Tsjechië. Het communistische regime zette eind jaren tachtig echter een streep door de productie.

Of registreer je om te kunnen reageren.