Home

Nieuws

Iets minder trekkers afgeleverd

In mei zijn in Nederland 220 landbouw- en smalspoortrekkers afgeleverd, tegen 230 een jaar eerder.

Tot en met mei loopt de afzet met 1.152 stuks een procent achter bij het zeer matige verkoopjaar 2015. Dat blijkt uit cijfers van Fedecom, de branchevereniging voor producenten en importeurs van landbouwtechniek.

In 2011, 2012, 2013 en 2014 werden de eerste 5 maanden honderden machines meer afgeleverd. In mei werden sinds 2010 niet zo weinig machines afgeleverd als nu. Over meerdere jaren daalt de afzet, omdat machines steeds groter, robuuster en technologisch geavanceerder zijn, dus meer werk aankunnen en langer meegaan, aldus Fedecom.

Boeren zijn minder bereid tot grote investeringen

Maar de lage prijzen voor onder meer melk en graan hebben er ook toe geleid dat boeren minder bereid zijn tot grote investeringen. Boeren kopen vanwege de lage prijzen bovendien minder arbeid in en een flink deel van de afzet van landbouwmachines gaat richting loonwerkers.

De marktaandelen worden altijd met een jaar vertraging bekendgemaakt. Uit de cijfers blijkt dat in de eerste 5 maanden van 2015 John Deere de markt aanvoerde met 258 afgeleverde machines. New Holland en Fendt gingen nek-aan-nek met respectievelijk 194 en 191 trekkers.

Of registreer je om te kunnen reageren.