Home

Nieuws

Knikdissel-automatiek op rondebalenpers

Vicon toonde onlangs in het Deense Kerteminde een prototype van een ronde­balenpers met knikdissel. Dankzij de knikdissel hoeft de trekker niet meer slingerend over een klein zwad te rijden om een hoekige baal te maken.

De knikdissel zit vernuftig in elkaar: vanaf de trekhaak schuiven vier kokerbalken in- en uit. Vanaf het midden beweegt de machine ca. 40 cm naar links en rechts (80 cm totaal). Dankzij een hoeksensor weet de software de machinepositie. Als je deze positie koppelt aan de baalvorm in de perskamer, die bij ronde balenpersen digitaal wordt gemeten, dan is het een kwestie van de juiste automatiek ertussen en je krijgt automatisch een mooie, hoekige ronde baal. Los van de automatiek, heeft de knikdissel ook een praktisch voordeel: in bochten, langs slootkanten, bomen en afrasteringen. En wat te denken van persen in de bermen? In 2017 wil Vicon het eerste automatische type klaar hebben.

Foto

  • Knikdissel-automatiek op rondebalenpers

Of registreer je om te kunnen reageren.