Home

Nieuws

Lemken-innovaties in de praktijk in Hongarije

Lemken toonde de innovaties van de laatste Agritechnica in de praktijk op 21 en 22 juni in het Hongaarse Sopronhorpács.

Dat gebeurde op de samen met Krone georganiseerde persdagen. Dat elektronica daarbij cruciaal is en ook tot de grondbewerkingsmachines is doorgedrongen, benadrukte CEO Anthony van der Ley in zijn inleiding. Lemken richtte er de nieuwe business area Electronics voor op. Die gaat zich niet alleen op de aansturing van werktuigen en machines richten maar ook op big data, data-uitwisseling met trekkers en op pro-actief onderhoud.

Nieuw productportfolio zaaimachines en 'crop care'

De nieuwe business area krijgt ook een sleutelrol in het nieuwe productportfolio van zaaimachines en 'crop care' (gewasbescherming en -bemesting). Van der Ley voorspelt dat Lemken een grote speler gaat worden op beide gebieden.

Eén van de voorbodes daarvan is de Lemken Azurit-maiszaaimachine. Om zich te onderscheiden maakt Lemken gebruik van het ‘DeltaRow’-zaaiprincipe dat met twee dubbele schijfkouters twee rijen zaait op een onderlinge afstand van 12,5 cm. Kunstmest wordt centraal tussen de beide rijen afgelegd. De onderlinge rijenafstand blijft 75 cm hart-op-hart. Voordelen volgens Lemken zijn: 70% meer ruimte voor elke maisplant en een betere kunstmestbenutting. De voorlopige (Duitse) resultaten wijzen op 3 tot 5% meeropbrengst in snijmais en tot 10% meeropbrengst in korrelmais met een ongewijzigde hoeveelheid zaad per hectare.

Foto

 • Hier is goed te zien dat beide rijen (A links, B rechts) van het deltazaaiprincipe afzonderlijk gedoseerd worden. Door de elektrische aandrijving in combinatie met GPS is sectieschakeling en automatische in- en uitschakeling mogelijk. Interessant detail: voor een extra breed spuitspoor kunnen de individuele binnenste rijen uitgeschakeld worden. Hiermee ontstaat 87,5 cm ruimte tussen de rijen. De dosering van de buitenste rijen wordt tegelijkertijd verdubbeld.

  Hier is goed te zien dat beide rijen (A links, B rechts) van het deltazaaiprincipe afzonderlijk gedoseerd worden. Door de elektrische aandrijving in combinatie met GPS is sectieschakeling en automatische in- en uitschakeling mogelijk. Interessant detail: voor een extra breed spuitspoor kunnen de individuele binnenste rijen uitgeschakeld worden. Hiermee ontstaat 87,5 cm ruimte tussen de rijen. De dosering van de buitenste rijen wordt tegelijkertijd verdubbeld.

 • De nieuwe generatie getrokken Solitair 25 zaaimachines beschikt over verticale in plaats van horizontale doseerunits, voor een constantere verdeling. Elk van de vier doseerunits is elektrisch aangedreven en sectieschakeling is standaard.

  De nieuwe generatie getrokken Solitair 25 zaaimachines beschikt over verticale in plaats van horizontale doseerunits, voor een constantere verdeling. Elk van de vier doseerunits is elektrisch aangedreven en sectieschakeling is standaard.

 • Bijzonder en eenvoudig is de geïntegreerde spuitspoorschakeling met witte kunststof patronen in de verdeler ter vervanging van de retour. Bij regulier zaaien zijn 12 uitlopen actief (onderste patroon). Het bovenste patroon bevat minder, bijvoorbeeld 8 gaten, waarbij de openingen aan de uitlopen evenredig verdeeld zijn voor gelijkmatige dosering. Een hydrauliekcilinder aan de onderzijde schakelt de patronen en de dosering wordt automatisch aangepast.

  Bijzonder en eenvoudig is de geïntegreerde spuitspoorschakeling met witte kunststof patronen in de verdeler ter vervanging van de retour. Bij regulier zaaien zijn 12 uitlopen actief (onderste patroon). Het bovenste patroon bevat minder, bijvoorbeeld 8 gaten, waarbij de openingen aan de uitlopen evenredig verdeeld zijn voor gelijkmatige dosering. Een hydrauliekcilinder aan de onderzijde schakelt de patronen en de dosering wordt automatisch aangepast.

 • De nieuwe generatie getrokken Solitair 25 zaaimachines kan eveneens met een weeginrichting worden uitgevoerd. Één weegcel centraal vooraan onder de tank, twee aan de achterzijde. Afdraaien gaat automatisch met een vierde weegcelletje in de tank.

  De nieuwe generatie getrokken Solitair 25 zaaimachines kan eveneens met een weeginrichting worden uitgevoerd. Één weegcel centraal vooraan onder de tank, twee aan de achterzijde. Afdraaien gaat automatisch met een vierde weegcelletje in de tank.

 • Vanaf 2017 levert Lemken op de halfgedragen Diamant wentelploegen de zogenoemde Optiline treklijnverstelling aan. Een extra hydraulische cilinder tussen de driepuntsaanspanning en het basisframe van de ploeg verplaatst de trekker/ploeg-treklijn in de richting van het midden van de achteras. Dit vermindert zijdelingse krachten en moet resulteren in 10% minder brandstofverbruik.

  Vanaf 2017 levert Lemken op de halfgedragen Diamant wentelploegen de zogenoemde Optiline treklijnverstelling aan. Een extra hydraulische cilinder tussen de driepuntsaanspanning en het basisframe van de ploeg verplaatst de trekker/ploeg-treklijn in de richting van het midden van de achteras. Dit vermindert zijdelingse krachten en moet resulteren in 10% minder brandstofverbruik.

 • Ook nieuw op de halfgedragen Diamant is een cilinder die de achteras van de trekker omlaag trekt voor extra tractie op de achteras. Zelfde principe als een topdrukcilinder maar met een omgekeerde werking. Voorwaarde is dat de trekker voldoende gewicht op de vooras heeft en houdt.

  Ook nieuw op de halfgedragen Diamant is een cilinder die de achteras van de trekker omlaag trekt voor extra tractie op de achteras. Zelfde principe als een topdrukcilinder maar met een omgekeerde werking. Voorwaarde is dat de trekker voldoende gewicht op de vooras heeft en houdt.

 • Niet bedoeld voor Nederland, maar wel imposant: de systeemdrager Gigant 12 S met een Heliodor 9 compact-schijveneg 16 meter werkbreedte. De volgens Lemken grootste compact-schijveneg ter wereld wordt getrokken door de grootste Case IH Quadtrac, de 620 met maximaal 509 kW (692 pk).

  Niet bedoeld voor Nederland, maar wel imposant: de systeemdrager Gigant 12 S met een Heliodor 9 compact-schijveneg 16 meter werkbreedte. De volgens Lemken grootste compact-schijveneg ter wereld wordt getrokken door de grootste Case IH Quadtrac, de 620 met maximaal 509 kW (692 pk).

 • De Juwel 8 M en MV breiden het Juwel assortiment naar onderen uit. In de toekomst vervangen de Juwel 8 M en MV met hydraulische wentelcilinder en mechanische instelling van de overrug/overbuik positie de Variopal en Europal modellen. Het Optiquick instelsysteem in 10 cm langer geworden en het steunwiel heeft een geïntegreerde demper gekregen.

  De Juwel 8 M en MV breiden het Juwel assortiment naar onderen uit. In de toekomst vervangen de Juwel 8 M en MV met hydraulische wentelcilinder en mechanische instelling van de overrug/overbuik positie de Variopal en Europal modellen. Het Optiquick instelsysteem in 10 cm langer geworden en het steunwiel heeft een geïntegreerde demper gekregen.

 • Vrijwel al het gedemonstreerde materieel was splinternieuw en direct afkomstig van de fabriek in Alpen (D). De bodem kleurde dan ook letterlijk blauw van de blauwe lak op de nieuwe ploegscharen.

  Vrijwel al het gedemonstreerde materieel was splinternieuw en direct afkomstig van de fabriek in Alpen (D). De bodem kleurde dan ook letterlijk blauw van de blauwe lak op de nieuwe ploegscharen.

Of registreer je om te kunnen reageren.