Home

Nieuws

VariCut voor Krone-grootpakpers

In 2017 introduceert Krone het nieuwe VariCut-snijsysteem (VC) op de BiG Pack 1270- en BiG Pack 1290 HDP-grootpakpersen. Dat betekent persen met 51 messen en een snijlengte van 22 mm.

VariCut is het antwoord van de fabrikant op de sterk toenemende vraag naar kort gesneden stro. Krone heeft een voorserie van 25 stuks gebouwd die dit stroseizoen allemaal in Duitsland draaien. Dat hadden er ook 70 kunnen zijn, zegt de fabrikant, zo groot was de vraag van Europese loonwerkers.

Aanvulling op bestaande X-Cut-snijsysteem

VariCut is bedoeld als aanvulling op het bestaande X-Cut-snijsysteem (XC) met 26 messen, en is een alternatief voor de PreChop-voorbouwhakselaar met 96 messen. X-Cut levert 44 mm kort stro, PreChop 21 mm en VariCut heeft 22 mm theoretische snijlengte. Om het gewas sneller in te voeren kreeg de VariCut-invoerrotor 4  in plaats van 3 tanden.

De VariCut krijgt een vergelijkbare riemaandrijving als deze 1290 HDP II XC. Die heeft op deze pers als voordeel ook dat de trekker zich eerst kan concentreren op het starten van het 610 kg! zware vliegwiel. En daar heeft een Challenger MT775E met 298 kW (405 pk) motorvermogen en 249 kW (334 pk) op de aftakas al moeite genoeg mee...

Foto

 • Daar waar de PreChop-voorbouwhakselaar apart moet worden voorgebouwd en de X-Cut twee messenlades heeft, heeft de VariCut slechts één messenlade (aan de linkerzijde). Die is eenvoudig te ontgrendelen en naar buiten te trekken. <br /><em>Foto's: René Koerhuis</em>

  Daar waar de PreChop-voorbouwhakselaar apart moet worden voorgebouwd en de X-Cut twee messenlades heeft, heeft de VariCut slechts één messenlade (aan de linkerzijde). Die is eenvoudig te ontgrendelen en naar buiten te trekken.
  Foto's: René Koerhuis

 • De gebruiker kan naar believen 51, 26, 25, 2, 5 of 0 messen gebruiken. Dat kiest hij eenvoudig met deze draaiknop aan de buitenzijde.

  De gebruiker kan naar believen 51, 26, 25, 2, 5 of 0 messen gebruiken. Dat kiest hij eenvoudig met deze draaiknop aan de buitenzijde.

 • Wil de gebruiker niet met de voorgeselecteerde aantallen messen werken? Dan kan hij zelf een willekeurig aantal kiezen door nokjes op de as te verzetten.

  Wil de gebruiker niet met de voorgeselecteerde aantallen messen werken? Dan kan hij zelf een willekeurig aantal kiezen door nokjes op de as te verzetten.

 • Er is meer vernuft. Boven op de messen ligt een groene plaat, waarmee je de messenlade naar buiten trekt. Til je die plaat op, dan glijden alle stof en stroresten er gewoon af. De lade is tevens voorzien van een persluchtleiding. Die blaast de messenbalk tegelijk schoon met het schoonblazen van de knopers.

  Er is meer vernuft. Boven op de messen ligt een groene plaat, waarmee je de messenlade naar buiten trekt. Til je die plaat op, dan glijden alle stof en stroresten er gewoon af. De lade is tevens voorzien van een persluchtleiding. Die blaast de messenbalk tegelijk schoon met het schoonblazen van de knopers.

 • Nog zo'n handigheidje. Vergeet je na het wisselen van één of meerdere messen (of de hele messenlade) om de messen met de sleutel linksonder te vergrendelen, dan gebeurt dit automatisch na het terugduwen van de lade. Een aanslag duwt de pal dan vanzelf omlaag.

  Nog zo'n handigheidje. Vergeet je na het wisselen van één of meerdere messen (of de hele messenlade) om de messen met de sleutel linksonder te vergrendelen, dan gebeurt dit automatisch na het terugduwen van de lade. Een aanslag duwt de pal dan vanzelf omlaag.

 • De hydraulische aandrijving van de rotor en de pick-up is bij het VariCut-systeem niet langer gezekerd met een slipkoppeling, maar - net als op de 1290 HDP II XC - met een riem (powerbelt). Sensoren (foto) meten het snelheidsverschil tussen de poelies. Als dat te groot wordt, stopt de riem.

  De hydraulische aandrijving van de rotor en de pick-up is bij het VariCut-systeem niet langer gezekerd met een slipkoppeling, maar - net als op de 1290 HDP II XC - met een riem (powerbelt). Sensoren (foto) meten het snelheidsverschil tussen de poelies. Als dat te groot wordt, stopt de riem.

 • Krone test het nieuwe VariCut-systeem momenteel alleen in Duitsland omdat er 'slechts' 25 stuks beschikbaar zijn. De exacte prijs van het VariCut-systeem is nog niet bekend. Maar deze zal in elk geval lager zijn dan de prijs van het alternatief, de PreChop-voorbouwhakselaar, die €20.000 kost.

  Krone test het nieuwe VariCut-systeem momenteel alleen in Duitsland omdat er 'slechts' 25 stuks beschikbaar zijn. De exacte prijs van het VariCut-systeem is nog niet bekend. Maar deze zal in elk geval lager zijn dan de prijs van het alternatief, de PreChop-voorbouwhakselaar, die €20.000 kost.

Of registreer je om te kunnen reageren.