Home

Nieuws

's Werelds grootste kuilhapper

AP Machinebouw bouwt een 12 kuub grote kuilhapper en zegt daarmee de grootste ter wereld te produceren. De gigant gaat aan de slag op een biogasinstallatie in de VS.

De 12 kuub grote kuilhapper weegt ongeveer 11 ton en is 5,5 meter breed. In combinatie met een Komatsu WA600 60-tons shovel wordt hij ingezet om 24 uur per dag een biogasinstallatie te voeden. Het betreft een pilot. Als de kuilhapper naar wens werkt, gaan er nog drie naar diezelfde klant.

Driemaal zo groot

Om het in perspectief te plaatsen: normaal maakt AP Machinebouw kuilhappers tot 4,3 kuub inhoud. Vier maanden terug startte de fabrikant met het tekenwerk, en nu staat het 11 ton zware staalwerk in Rutten (Fl.). Naar verwachting zal de machine dit najaar geassembleerd zijn en naar de States reizen.

De Amerikaanse klant klopte bij de Nederlanders aan vanwege hun ervaring met kuilhappers in combinatie met klantspecifieke speciaalbouw. AP Machinebouw is heel blij met de order en ziet het project als een mooie uitdaging.

Foto

  • De 'Amerikaanse' kuilhapper wordt driemaal zo groot als de grootste AP-happer tot dusver. <em>Foto's: AP</em>

    De 'Amerikaanse' kuilhapper wordt driemaal zo groot als de grootste AP-happer tot dusver. Foto's: AP

  • Na slechts vier maanden ontwerpen en plannen is de bouw nu begonnen.

    Na slechts vier maanden ontwerpen en plannen is de bouw nu begonnen.

  • De basis is gelegd: 11 ton staal staat klaar in Rutten (Fl.) In november moet de boel in de lak zitten en afgemonteerd zijn voor transport naar de VS.

    De basis is gelegd: 11 ton staal staat klaar in Rutten (Fl.) In november moet de boel in de lak zitten en afgemonteerd zijn voor transport naar de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.