Home

Nieuws

Agco verkoopt meer in Europa

Agco boekte afgelopen halfjaar in Europa duidelijk meer omzet met de verkoop van trekkers en combines. Het bedrijf achter Fendt, Massey Ferguson, Valtra en Challenger verkocht fors minder in Noord- en Zuid-Amerika. Agco denkt dat de lage landbouwprijzen voorlopig stevige druk blijven zetten op de verkoop van landbouwmachines.

In de eerste zes maanden realiseerde Agco in de verkoopregio Europa, Afrika en het Midden-Oosten $2,1 miljard (€1,9 miljard) omzet. Dat was 3,1% meer dan een jaar eerder. De groei lag in het tweede kwartaal hoger dan in het eerste kwartaal. Het bedrijf splitst de resultaten niet uit naar land.

In juni meldde brancheorganisatie CEMA op basis van een opiniepeiling binnen de industrie dat verkopen in Scandinavië, Spanje en Frankrijk nog wel toenemen, maar dat elders verkopen dalen. De verkopen zouden het meest onder druk staan in Duitsland, Polen en Oostenrijk. Als Agco groei weet vast te houden, wint het dus marktaandeel.

Europa is met afstand de belangrijkste verkoopregio voor Agco. Fendt is Duits en Valtra komt uit Finland. Massey Ferguson, het meest wereldwijd afgezette merk, is Amerikaans, maar maakt ook trekkers in Frankrijk en combines in Italië.

Amerikaanse boeren kopen niet

Agco zag de omzet in Noord-Amerika met 12,4% dalen tot omgerekend €820 miljoen. In Zuid-Amerika daalde de omzet met meer dan een derde tot omgerekend €314 miljoen, terwijl in de kleinste verkoopregio Azië sprake was van een stijging van 18%. De omzetdalingen in Amerika hangen met name samen met lagere landbouwprijzen.

CEO Martin Richenhagen voorziet voorlopig geen verbetering: “Na een korte weergerelateerde ommezwaai in het tweede kwartaal, zijn grondstofprijzen gedaald onder het niveau van vorig jaar”. De Duitser wijst erop dat gewassen in de VS vroeger dan vorig jaar tot wasdom komen en er in juli uitstekend bij staan. “Het Amerikaanse landbouwministerie voorziet dat graanvoorraden gaan groeien in 2016, wat verdere druk zet op prijzen.”

Als boereninkomens dalen, investeren ze minder of zaaien ze een jaar later minder in. In Zuid-Amerika werd de omzet ook met 17% gedrukt door wisselkoersen. De Braziliaanse real en de Argentijnse peso daalden in waarde. Brazilië zit in een economische en politieke dip, terwijl in Argentinië een nieuwe president de wisselkoers heeft losgelaten.

Foto

  • Agco verkocht meer trekkers en machines in Europa. <em>Foto: Bart Nijs</em>

    Agco verkocht meer trekkers en machines in Europa. Foto: Bart Nijs

Of registreer je om te kunnen reageren.