Home

Nieuws

Hightech kopeg voor grote vermogens

Kuhn introduceert de HR 6040 R- en HR 8040 R-kopeggen; twee brede en sterke jongens. De 6 meter brede laat 460 pk toe en de 8-meterse kan maar liefst 500 pk de baas! Daarbij rustte Kuhn de kopeggen uit met nieuwe technieken.

Waarom we spreken over een ‘hightech’ kopeg? Ten eerste vanwege het hydraulisch vanuit de cabine kunnen verstellen van werkdiepte en het egalisatiebord. Maar je krijgt ook een soort terminal in de trekker die waarschuwt als de olietempratuur te hoog oploopt of als de slipkoppeling aanslaat. Tot slot is de nieuwe reeks voorzien van actieve smering: de hoofdaandrijving drijft een pompje aan dat de olie continu rondpompt door een extra reservoir en koeler.

Kuhn introduceert de kopeggen 6040 R en 8040 R van 6 respectievelijk 8 meter werkbreedte. <em>Foto's: Kuhn</em>
Kuhn introduceert de kopeggen 6040 R en 8040 R van 6 respectievelijk 8 meter werkbreedte. Foto's: Kuhn

Als je de tandwielkasten opent, kun je de tandwielen van plek laten wisselen. Zo schakel je van 188 naar 507 omwentelingen per minuut. Kuhn gaf de tanden opnieuw vorm. Ze zijn nu 20 langer, zodat de tandhouders minder snel in de grond roeren bij een te diepe bewerking. De standaard Maxipakker-rol van 535 mm blijft beschikbaar. Daarboven kun je nu ook kiezen voor de Megapakker-rol van 590 mm. Nog een wijziging: het egalisatiebord is te verstellen in voorover, achterover en in het midden.

'Meer Nederlandse' kopeggen volgen

Kuhn verwacht geen grote markt in Nederland voor deze modellen; misschien enkele stuks per jaar. Maar de techniek is een voorbode voor wat we kunnen verwachten in de kleinere, meer Nederlandse kopeggen. Een 6 metervariant met hydraulische werkdiepte- en egalisatiebordverstelling, informatiekast, afzonderlijke slipkoppeling, uitgerust met waarschuwingsborden en verlichting kost €40.960. De HR 8040 R met 8 meter werkbreedte in eenzelfde uitvoering €54.365.

Foto

  • De informatiekast waarschuwt als de olietempratuur te hoog oploopt of als de slipkoppeling aanslaat. Dit wordt afzonderlijk aangegeven voor de hoofdaandrijving, links en rechts van de kopeg.

    De informatiekast waarschuwt als de olietempratuur te hoog oploopt of als de slipkoppeling aanslaat. Dit wordt afzonderlijk aangegeven voor de hoofdaandrijving, links en rechts van de kopeg.

Of registreer je om te kunnen reageren.