Home

Nieuws

Quadtrac temt Canadese prairie

De winter is lang in de Canadese staat Alberta, het groeiseizoen kort en hectisch. In een beperkte tijd moet er veel gebeuren. Don Lowe wisselde zijn wieltrekkers daarom om voor rupsen. De keuze viel op de Case IH Quadtrac: “Bewezen kwaliteit, en topcomfort voor de chauffeur”, vertelt Lowe over de krachtigste serietrekker ter wereld.
De Quadtracs zijn ideaal om in een kort groeiseizoen snel veel werk te verzetten. <em>Foto's: Mark Pasveer</em>
De Quadtracs zijn ideaal om in een kort groeiseizoen snel veel werk te verzetten. Foto's: Mark Pasveer

Op Lowe Ranches doen vijf Case IH-trekkers het zware werk. Nog één Steiger op triples en vier soortgelijke trekkers op rupsen, die dan Quadtrac heten. Ruim 9.000 hectare is net ingezaaid. Don Lowe (55) en zijn zoon Mad boeren op uitgestrekte gronden in het indianenreservaat Kainai, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de grens met de VS. Er zijn ook twaalf medewerkers, waarvan één man - Noel Corboy - het onderhoud aan het machinepark verzorgt.

Driemaal Case IH Quadtrac 620 en eenmaal 540. De vijfde krachtpatser op het bedrijf (niet op de foto) is een zusje ervan: een Case IH Steiger-wieltrekker
Driemaal Case IH Quadtrac 620 en eenmaal 540. De vijfde krachtpatser op het bedrijf (niet op de foto) is een zusje ervan: een Case IH Steiger-wieltrekker

Vier Quadtracs

De laatste jaren ruilde Lowe zijn wieltrekkers in voor vier Quadtracs; er is nog slechts één wieltrekker over. Don vertelt: “Veel van onze grond ligt in het zuiden van Alberta. Met de trekker een reis van zeven uur vanaf de boerderij in Nanton. Een belangrijke reden om over te stappen op Quadtracs is dat de breedte ervan binnen de wettelijke grenzen ligt. Een met triples uitgeruste Steiger is te breed, we moesten altijd een wielset verwijderen. Dat kost veel tijd.”

Vaste kracht Noel Corboy uit Ierland doet het onderhoud.
Vaste kracht Noel Corboy uit Ierland doet het onderhoud.

Maar er pleit nog meer voor de grote rupstrekker. De Quadtrac is, ondanks zijn gewicht en grootte, geweldig goed te hanteren. “Je stuurt de kolos als een gewone kniktrekker”, is de ervaring van Mad. Bovendien heeft hij onafhankelijke aandrijving op de rupsen. Je rijdt niet snel vast, zelfs niet in het voorjaar met natte plekken in laaggelegen percelen. De rupsonderstellen zijn zo geconstrueerd dat ze onder elke hoek voldoende grip hebben. De vier rupsen hebben een voetafdruk van 5,6 m2, ongeveer 25 procent meer dan de gemiddelde rupstrekker.

Probeer eens een abonnement op TREKKER. En lees in editie 336, ons septembernummer, uitgebreid hoe het boeren er in Canada aan toe gaat. Voor een snelle blik is het ook online te vinden, de reportage begint op pagina 60.

Foto

 • 5,6 vierkante meter draagkracht met afzonderlijke aandrijving per track. (Meer foto's via pijltje naar rechts.)

  5,6 vierkante meter draagkracht met afzonderlijke aandrijving per track. (Meer foto's via pijltje naar rechts.)

 • Eigenaar Don Lowe heeft 9.000 ha in beheer.

  Eigenaar Don Lowe heeft 9.000 ha in beheer.

 • De akkergrond ligt in het Kainai-indianenreservaat. Onmetelijke gronden, trotse vlag in top.

  De akkergrond ligt in het Kainai-indianenreservaat. Onmetelijke gronden, trotse vlag in top.

 • Gigantische trekker, gigantische machines.

  Gigantische trekker, gigantische machines.

 • Deze Steiger met triple wielset is de laatste hoofdtrekker met wielen op het bedrijf.

  Deze Steiger met triple wielset is de laatste hoofdtrekker met wielen op het bedrijf.

 • ... The End.

  ... The End.

Mark Pasveer

Of registreer je om te kunnen reageren.