Home

Nieuws

Verticale dosering op Lemken-zaaimachine

Lemken legt de laatste hand aan een nieuwe pneumatische zaaimachine met verticale dosering van het zaaizaad. Verder heeft hij een vernuftige spuitspoorschakeling en een automatische afdraaiproef. Voordelen: overal een uniforme dosering, en geen tijd meer verspillen aan die vervelende afdraaiproeven.
Verticale dosering op Lemken-zaaimachine

In de rubriek Zo werkt... legt TREKKER uit hoe dat gaat (nummer 336, pagina 51). Op de huidige zaaimachines gebruikt Lemken net als vele anderen horizontale dosering: de doseerwieltjes draaien om een horizontale as. Het zaad valt (verticaal) uit de zaadtank in de uitsparingen van het doseerwiel, en gaat horizontaal verder naar de verdeelkoppen. Afhankelijk van het type zaad is een ander doseerwiel nodig dat je handmatig moet wisselen.

Op de Solitair 25 introduceert Lemken daarom vier verticale doseerunits onder de zaadtank, waarbij het doseerwiel om een verticale as draait. Elk doseerwiel heeft niet langer uitsparingen, maar verticale schoepen (grijs in de tekening, zwart op de foto). Die reguleren in combinatie met een afstrijker (wit in de tekening, geel op de foto) elektronisch de hoeveelheid zaaizaad in kg/min. Bij fijner zaad en een geringere afgifte beweegt het doseerwiel omhoog, wat de doorstroomopening kleiner maakt. Bij grover zaad en een grotere afgifte beweegt het doseerwiel juist omlaag. Doseerwielen wisselen hoeft dus niet meer.

Een detail van één van de vier verticale doseringen. Op de foto zijn doseerwiel en schoepen zwart en de afstrijkers geel. (Op de opengewerkte tekening daaronder zijn doseerwiel en schoepen zwart en de afstrijkers wit.) <em>Foto's: René Koerhuis, Illustraties: Lemken</em>
Een detail van één van de vier verticale doseringen. Op de foto zijn doseerwiel en schoepen zwart en de afstrijkers geel. (Op de opengewerkte tekening daaronder zijn doseerwiel en schoepen zwart en de afstrijkers wit.) Foto's: René Koerhuis, Illustraties: Lemken
Verticale dosering op Lemken-zaaimachine

Vernuftige spuitspoorschakeling

De nieuwe verdeelkop heeft twee ringen met verschillende afgiftepatronen erin. De witte ring met het standaard zaaipatroon (de onderste op de tekening, niet zichtbaar op de foto), heeft bijvoorbeeld tien doorgangen gelijkmatig verdeeld over de omtrek, die rechtdoor van de binnen- naar de buitenzijde lopen en aansluiten op de tien uitstroomopeningen. Wil je als gebruiker drie uitlopen uitschakelen voor het aanleggen van een spuitpad, dan trekt een hydraulische cilinder beide ringen omlaag. Nu komt de bovenste ring met het spuitspoorpatroon voor de uitlopen te zitten. De rode uitlopen krijgen dan geen zaad meer toebedeeld.

Zo ziet elke verdeelkop er van binnen uit. Op de foto hieronder is alleen de (bovenste) witte ring met het spuitspoorpatroon zichtbaar. De tekening toont beide patronen boven elkaar. Alle (tien) uitlopen zijn in de getoonde situatie actief.
Zo ziet elke verdeelkop er van binnen uit. Op de foto hieronder is alleen de (bovenste) witte ring met het spuitspoorpatroon zichtbaar. De tekening toont beide patronen boven elkaar. Alle (tien) uitlopen zijn in de getoonde situatie actief.
Verticale dosering op Lemken-zaaimachine

Het vernuft van het spuitspoorpatroon zit ’m in de scheef lopende doorgangen door de ring. De zeven aanvoeropeningen aan de binnenkant zijn evenredig over de omtrek verdeeld, zodat de zaadverdeling toch gelijkmatig is, ook al zijn slechts zeven van de tien uitstroomopeningen in bedrijf.

In dit geval is de bovenste schijf met het spuitspoorpatroon actief. Aan de binnenkant van de ring zijn de ingangen van de zeven doorgangetjes evenredig verdeeld, zodat elke doorgang evenveel zaaizaad doorlaat. De doorgangetjes lopen nu niet recht naar buiten, zoals in de onderste standaardschijf, maar lopen elk wat anders, zodat ze zeven van de tien uitlopen bedienen. De overige drie (rood) krijgen geen zaaizaad aangevoerd. De witte streepjes maken de symmetrische verdeling van de zeven doorgangen aan de binnenkant duidelijk.
In dit geval is de bovenste schijf met het spuitspoorpatroon actief. Aan de binnenkant van de ring zijn de ingangen van de zeven doorgangetjes evenredig verdeeld, zodat elke doorgang evenveel zaaizaad doorlaat. De doorgangetjes lopen nu niet recht naar buiten, zoals in de onderste standaardschijf, maar lopen elk wat anders, zodat ze zeven van de tien uitlopen bedienen. De overige drie (rood) krijgen geen zaaizaad aangevoerd. De witte streepjes maken de symmetrische verdeling van de zeven doorgangen aan de binnenkant duidelijk.

Afdraaiproef

Lemken automatiseert ook de afdraaiproef. De Solitair 25 doet die met behulp van een weegcel in de zaadtank. Je hoeft niet langer zaad op te vangen en te wegen om de machine af te draaien en te kalibreren. En je kunt tijdens het zaaien snel even stoppen om af te draaien als de omstandigheden (vocht, temperatuur, etc.) daarom vragen.

Foto

  • Centraal nogmaals één van de vier verticale doseringen, met linksonder de driewegklep en slangaansluiting voor het doen van een afdraaiproef. Links erachter is één van de verdeelkoppen met tien uitstroomopeningen te zien.

    Centraal nogmaals één van de vier verticale doseringen, met linksonder de driewegklep en slangaansluiting voor het doen van een afdraaiproef. Links erachter is één van de verdeelkoppen met tien uitstroomopeningen te zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.